De langste dag ... en de kortste voor de straatverlichting
  • Artikel

De langste dag ... en de kortste voor de straatverlichting

EP-vue-de-nuitNu zondag 21 juni is de zomer er eindelijk weer. Dat is tevens de langste dag van het jaar, ook wel de zomerzonnewende genoemd. De zon gaat al erg vroeg op, omstreeks 5.29 uur, en gaat niet onder voor 22 uur.

Hoe meer daglicht, hoe lager het elektriciteitsverbruik. Inderdaad, want net zoals u thuis pas later op de avond het licht aansteekt, brandt ook de straatverlichting minder lang. De tijdstippen voor het in- en uitschakelen worden immers berekend om zo goed mogelijk aan te sluiten op de zonnecurve en zo verspilling tegen te gaan.

Wanneer we kijken naar de evolutie van de verlichtingsduur van dag tot dag lijkt de impact eerder klein: het gaat om slechts enkele minuten verschil. Maar het verschil tussen de langste en de kortste dag van het jaar is wel enorm! In vergelijking met 21 december brandt de straatverlichting nu zondag maar liefst 8 uur en 34 minuten minder. De 79 940 verlichtingstoestellen van de hoofdstad worden zondag ingeschakeld omstreeks 22.18 uur en worden gedoofd om 5.09 uur, ook op de twee dagen daarna. Vervolgens gaat de straatverlichting geleidelijk langer branden, tot de piek van meer dan 15 uur op 21 december. Om daarna weer stilaan minder lang te branden tot 21 juni volgend jaar.