Met de tram naar het werk: gewoon een kwestie van gezond verstand!
  • Artikel

Met de tram naar het werk: gewoon een kwestie van gezond verstand!

Als Brusselse onderneming hecht Sibelga veel belang aan de mobiliteitsproblematiek. In de loop der jaren hebben we een aantal maatregelen genomen om onze collega's aan te moedigen om hun auto op stal te laten en met andere transportmiddelen naar het werk te komen, bijvoorbeeld de volledige terugbetaling van het MIVB-abonnement. Een voordeel waarvan onder meer Xavier Van Roost, een van onze NRClick-technici, gebruikmaakt. 

Dag Xavier! Hoe ziet je dagelijkse traject naar kantoor eruit?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig! Ik heb het geluk te wonen in een wijk met zeer gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer en met een rechtstreekse lijn naar de vestiging van Sibelga. Tramhalte 93 ligt op 200 meter van waar ik woon, aan het einde van de straat. Ik stap af ter hoogte van de brug in de Koninginnelaan, op 300 meter van het kantoor. Bovendien is de frequentie van de trams op die lijn uitstekend. Tijdens de spitsuren moet ik zelden langer dan 10 minuten wachten.

Hoe lang ben je dan in het totaal onderweg, van deur tot deur?

Ongeveer 25 minuten, tenzij er problemen zijn op de lijn. En in dat geval is het eenvoudig: ik stap af en leg de rest van de weg te voet af.

Mobiliteit - Tram - Xavier Van Roost

Gebeurt het soms dat je toch de auto neemt?

Nee, heel zelden maar. Ik denk dat ik dat in drie jaar maar een keer heb gedaan. Voor mij blijft de tram de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Zelfs bij een staking kan ik gemakkelijk te voet naar hier komen. Als ik zin heb in wat beweging, kom ik wel eens met de fiets, maar dat blijft uitzonderlijk. En vormt dat geen probleem voor de planning van de rest van het gezin? Helemaal niet, integendeel. Mijn dochters gaan vlakbij naar school. Ik kan gewoon een halte vroeger van de tram afstappen om ze op te halen en ik kan ze daar 's morgens ook afzetten. Het is voor iedereen gemakkelijk.

Zo te horen biedt dit transportmiddel alleen maar voordelen. Zijn er volgens jou toch enkele nadelen aan verbonden?

Die zijn er wel, maar ze zijn relatief. Als het hard regent net wanneer ik afstap, kan ik niet schuilen. Maar dat gebeurt, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, heel zelden. Het is me misschien hoop en al twee keer overkomen dat ik echt doornat raakte op de weg van of naar het werk. 's Morgens is dat vervelend. Maar 's avonds is dat niet zo erg, want ik kan me thuis meteen omkleden. Verder kan het tijdens de spitsuren heel druk zijn op mijn lijn. Dan zit je soms wat krap, tussen schoolgaande kinderen en mama's met kinderwagens die hun baby naar de opvang brengen.

Maar dat is geen reden om van gewoonte te veranderen en weer de auto te nemen?

Helemaal niet!Het is veel minder stresserend in de tram te zitten en je te laten rijden, dan achter het stuur te blijven steken voor rode lichten, te moeten aanschuiven in de file en onder druk te staan om op tijd te komen. Voor mij is het vooral comfortabel omdat mijn traject vrij kort en rechtstreeks is. Op dat vlak is het handig, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoveel geluk heeft. In mijn situatie heb ik er geen enkel belang bij om van vervoermiddel te veranderen. Met mijn traject en mijn dienstregeling is het gewoon een kwestie van gezond verstand!

Mobiliteit - Tram Halte - Xavier Van Roost

Wil je meer weten over de andere voordelen voor de medewerkers van Sibelga? Surf naar onze jobsite !