Sibelga werkt mee aan het lichtplan voor de Stad Brussel
  • Nieuws

Sibelga werkt mee aan het lichtplan voor de Stad Brussel

De eerste realisatiefase van het lichtplan van de Stad Brussel gaat van start. Die fase heeft betrekking op de wijken van het centrum, de Noordoostwijk en de wijk Bockstael. De andere wijken komen later aan de beurt.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan bestaat uit aanbevelingen specifiek voor de verlichting van openbare wegen en ruimtes. Dat omvat onder meer stadsscenografie en projectverlichting. In het lichtplan wordt vermeld wat de verwachte resultaten zijn op het vlak van de lichttinten, de te bereiken niveaus, het te installeren type verlichtingstoestel en de manier waarop het licht wordt verdeeld.

Bij het lichtplan horen ook een planning, een raming van de investering en een energiebalans. Daarbij gaat het dus om technische, esthetische, economische en milieukeuzes. Het lichtplan vormt een leidraad voor de verschillende betrokkenen, waaronder Sibelga.

Veiliger en energiezuiniger

Bénédicte Collard, Verantwoordelijke voor de Openbare verlichting bij Sibelga, legt uit: "De ontwerpers van de lichtplannen maken hun keuze uit onze catalogus met modellen voor de openbare verlichting. Daarin staan tachtig categorieën verlichtingstoestellen.

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om, net als de Stad Brussel, een lichtplan op te stellen. Naast de zaken die specifiek zijn voor elke gemeente, tekenen zich meerdere tendensen af. Eén daarvan is dat er steeds vaker voor wit licht gekozen wordt. In tegenstelling tot geel licht, zijn details en kleuren bij wit licht beter te onderscheiden. Zo zorgen we voor een betere zichtbaarheid 's nachts, wat het veiligheidsgevoel verhoogt. Een trend die ook vaak terugkomt, is het lager plaatsen van lichtpunten."

Els Ampe, schepen voor Openbare werken in Brussel, verduidelijkt: "Al enkele jaren zorgt het lichtplan ervoor dat de straatverlichting op een aangenamere manier wordt ingepland door het verlagen van de armaturen." Er worden meer verlichtingspunten geplaatst. Die hebben echter 32% minder vermogen nodig. Dit resulteert in een daling van het algemeen verbruik met 5 à 10%. Op die manier creëren we een aangenamere straatverlichting, waarvan de focus ligt waar hij moet liggen: op het verlichten van de voetpaden, fietspaden en de rijweg.”

Sinds eind april heeft Sibelga, die de openbare verlichting van de gemeentewegen in de 19 gemeenten beheert, de gele lampen geleidelijk door witte vervangen in het kader van haar preventieve onderhoudscampagnes op het grondgebied van de Stad Brussel.

Belangrijke opmerking: naast de volledige kosten voor de openbare verlichting, neemt Sibelga ook zo'n 70% van de kostprijs van de gemeentelijke lichtplannen op zich, door de gemeenten 70 cent per inwoner te betalen.