Openbare verlichting

Hoe wordt het aan/uit van de straatverlichting gestuurd?

De openbare verlichting gaat automatisch aan en uit. Dat gebeurt via een signaal van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Als dit signaal 's ochtends niet doorkomt, blijven alle lampen van de openbare verlichting branden. Dit is heel uitzonderlijk en wordt snel opgelost.

Terug naar vragen

Waarom blijft de verlichting soms overdag branden?

Zeer waarschijnlijk wordt er een herstelling uitgevoerd. Dit gebeurt overdag. Na de herstelling blijven de lampen tot de volgende ochtend branden.

Blijven de lampen meer dan 48 uur branden? Dan gaat het om een defect dat u ons kan melden

Heel uitzonderlijk kan er een probleem zijn met het signaal dat alle lampen in Brussel dagelijks aan- en uitschakelt.  Dat signaal wordt gestuurd door Elia (beheerder van het Belgische hoogspanningsnet). Als dit signaal 's ochtends niet doorkomt, blijven alle lampen van de openbare verlichting branden. Dit komt zeer zelden voor en wordt snel opgelost.

Terug naar vragen

Waarom is er soms 1 lamp defect, en soms een hele straat?

Als het om 1 lamp gaat is de lamp zelf waarschijnlijk stuk. Gaat het om een hele straat, dan zal er een probleem zijn met de kabel van de straatverlichting of een kortsluiting.

Vergelijk het met uw situatie thuis:

  • soms is er 1 lamp kapot (eenvoudig te vervangen)
  • soms valt alle elektricitieit in uw woning of ruimte uit: dan moet u op zoek naar de oorzaak van de kortsluiting om het defect te herstellen (kan complex zijn)
Terug naar vragen