Mali, Haïti, Cambodja of nog de Filipijnen, de vrijwilligers van Energy Assistance trekken naar alle hoeken van de wereld. Hun missie? Ervoor zorgen dat mensen in geïsoleerde gebieden toegang hebben tot elementaire energievoorzieningen.

We zouden het haast vergeten wanneer we op de schakelaar drukken om het licht aan te steken, dat stroom een kostbaar iets is. Jammer genoeg zijn er in de wereld nog geïsoleerde gebieden waar de toegang tot die basisbehoefte ingewikkeld is of zelfs onbestaande. En dat geldt ook voor essentiële diensten zoals ziekenhuizen of scholen. 

Op grond van die vaststelling werd in 2001 de vzw Energy Assistance opgericht, een initiatief van medewerkers die destijds bij Tractebel / Electrabel werkten. Sindsdien heeft die vzw reeds honderden missies in meer dan 50 landen volbracht. Een tiental personeelsleden van Sibelga stellen hun competenties op elektriciteitsvlak ten dienste van die vereniging. Die wordt vandaag door de groep Engie beheerd. 

Wanneer elektriciteit het leven verandert 

Onze collega Serge Delgoet vertrok een aantal jaar geleden naar een klein dorp in de Democratische Republiek Congo. Daar installeerde hij samen met een collega en drie lokale technici 21 zonnepanelen. Serge vertelt: “Dankzij de nieuwe installaties werden wij getuige van de eerste echografie. Dat gaf ons veel voldoening. “ 

Dankzij de nieuwe installaties werden wij getuige van de eerste echografie. Dat gaf ons veel voldoening.

We hebben altijd contacten vooraf met de mensen ter plaatse, en dat is één van de sterke punten van Energy Assistance. Wanneer we aankomen, staan ze ons op te wachten. Ze zijn aanwezig tijdens het hele project.

Serge Delgoet & Olivier De Baets

Olivier De Baets is één van de eerste Sibelga-medewerkers die zich aansloot bij de vzw. Toen hij in 2020 uit Guinea terugkwam, vertelde hij het volgende: “We hebben altijd contacten vooraf met de mensen ter plaatse, en dat is één van de sterke punten van Energy Assistance. Wanneer we aankomen, staan ze ons op te wachten. Ze zijn aanwezig tijdens het hele project. “

En het is niet zo dat de vrijwilligers de zonnepanelen installeren en ‘zich dan uit de voeten maken’. Tijdens de missies leiden ze over het algemeen ook technici ter plaatse op opdat die op lange termijn de installaties kunnen onderhouden.   

Meer weten over de projecten van Energy Assistance? Neem dan een kijkje op de website van de vereniging