Uitsluitend nachttarief voor specifieke toestellen

De uitsluitend nachtmeter is bedoeld om elektrische toestellen die alleen 's nachts werken van stroom te voorzien, zoals accumulatieverwarming en de opwarming van warmwaterketels.

Op 1 april verandert de uurregeling van uw meters ‘uitsluitend nacht’. Dit betekent dat het tarief 'uitsluitend nacht' zal gelden van 22 tot 7 uur tijdens de week en ononderbroken tijdens weekends en op wettelijke feestdagen.

Maar opgelet, want de apparaten die op uw meter ‘uitsluitend nacht’ zijn aangesloten, zullen nu ook tijdens weekends en op wettelijke feestdagen stroom krijgen. Pas dus indien nodig de programmering aan en doe hetzelfde voor de regeling van uw verwarmingsinstallatie/productie-installatie voor sanitair warm water. Bij twijfel neemt u best contact op met uw elektricien.

Voor deze wijzigingen is geen enkele aanpassing van de meetinstallaties nodig en hoeft er ook geen Sibelga-technicus langs te komen. Alles gebeurt immers vanop afstand via impulsen.

Lees er meer over op onze blog.

 

De meter 'uitsluitend nacht' wordt geplaatst op een apart circuit dat van stroom wordt voorzien, tussen 22 en 7 uur, en 24/24u tjidens weekends en op wettelijke feestdagen.

De prijs van deze stroom wordt bepaald door uw energieleverancier. Het tarief 'uitsluitend nacht' is echter in elk geval voordeliger dan het nachttarief van het tweevoudig uurtarief.

Combineren met andere soorten meters

De meter ‘uitsluitend nacht’ kan worden gecombineerd met een meter voor enkelvoudig uurtarief of een voor tweevoudig uurtarief. Als u voor de tweede mogelijkheid kiest, kunt u het tweevoudig uurtarief 's nachts gebruiken om bijv. de wasmachine te laten draaien.

Wees attent voor de nadelen

Een boiler of een accumulatiekachel op het circuit ‘uitsluitend nacht’ aansluiten heeft echter wel een nadeel: zo kan de hoeveelheid warm water opraken en kunt u toch geen extra water meer verwarmen.

Is het warm water tijdens de week onverwachts op, dan moet u dus tot 22 uur wachten vóór de boiler opnieuw wordt ingeschakeld.

De reglementering is heel duidelijk: een toestel dat op een circuit ‘uitsluitend nacht’ wordt aangesloten, mag niet beschikken over een afkoppelbare aansluiting. Het is dus niet mogelijk om uw accumulatietoestel tijdelijk aan te sluiten op uw stroomcircuit met enkelvoudig of tweevoudig uurtarief!