Duidelijke regels voor het sluiten en openen van binneninstallaties gas

De cel "Veiligheid van de Binneninstallaties Gas" (VBIG) zet zijn expertise in bij het minste vermoeden van een probleem met een gasinstallatie. Een nieuw reglement verduidelijkt voortaan in welke omstandigheden het team de gastoevoer om veiligheidsredenen mag onderbreken en herstellen.

Het VBIG-team verricht uiterst belangrijk werk voor de veiligheid van de Brusselaars. Het grijpt snel in wanneer onze interne teams een risico vaststellen, wanneer er twijfel blijft bestaan over de staat van een binneninstallatie of op verzoek van een openbare autoriteit.

Download het reglement
Download het reglement inzake de Veiligheid van de BinnenInstallaties Gas (VBIG) in pdf-formaat.
Download document

Rol als expert

De brandweer bijvoorbeeld doet regelmatig een beroep op de cel VBIG wanneer ze niet zeker is of een gasinstallatie conform is of wanneer ze een CO-vergiftiging vermoedt (koolstofmonoxide).

De interventie van het VBIG-team is van onschatbare waarde wanneer het een gevaarlijke situatie vaststelt. Het ziet er namelijk op toe dat de nodige maatregelen worden genomen.

Veiligheid boven alles

Het VBIG-team wordt ingeschakeld om de omgeving te beveiligen. Het gebeurt ook soms dat zij een toestel of een deel van een installatie moet verzegelen. Dat kan de klant van de wijs brengen: de installatie opnieuw in dienst stellen vergt de tussenkomst van een installateur of de eigenaar. En dat leidt tot ongemakken.

Nieuw regelgevend kader

Daarom hebben wij een nieuwe regelgeving ingevoerd. Doel is een duidelijk kader te scheppen met regels voor het afsluiten en opnieuw in dienst stellen van binneninstallaties gas om veiligheidsredenen.

Het idee achter het reglement? Beschikken over een tool waarmee we kunnen bepalen wanneer wij de gastoevoer mogen afsluiten en welke documenten wij aan de klant mogen vragen om de gastoevoer te herstellen.

Quentin Peiffer, Manager Legal Service bij Sibelga.

Een unieke dienstverlening

We zijn de enige distributienetbeheerder die een dergelijke dienst aanbieden en daar zijn we #FIER om. 

Iedereen ziet de waarde van dat werk niet meteen in. Onze hoofdbekommernis ter plaatse? De veiligheid van de gebruikers en hun goederen. Daarom evalueren wij elke situatie zorgvuldig. 

Onze belangrijkste doelstelling is de veiligheid van iedereen garanderen en het is in die optiek dat wij die dienst verlenen.

De grootste voorzichtigheid is geboden

Voorzichtigheid is de plicht van iedereen. Dat is nog meer het geval voor een professional als Sibelga. Toch mag je niet vergeten dat Sibelga niet verantwoordelijk is voor de privé-installaties van klanten.

Wij hebben geen weet van de gebeurtenissen die zich afspelen zodra wij klaar zijn met ons werk. De klant kan een verluchtingsopening dichtmaken, ongeschikte handelingen stellen op zijn installatie of gewoon niet-conforme toestellen installeren.

Het VIBG-team speelt een cruciale rol. Iedereen blijft evenwel verantwoordelijk voor de veiligheid en het correcte onderhoud van zijn gasinstallaties.

Download het reglement
Download het reglement inzake de Veiligheid van de BinnenInstallaties Gas (VBIG) in pdf-formaat.
Download document