Led- en slimme verlichting vindt versneld ingang in Brussel

Sibelga, de beheerder van de gemeentelijke openbare verlichting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, schakelt haar verlichtingstoestellen versneld over op leds. Daarnaast wordt de uitrol van de slimme verlichting (de zgn. ‘smart lighting’) verdergezet. Doel: tegen 2030 komen tot 35% minder verbruik van de Brusselse openbare verlichting.

Tegen 2030 beschikken over een openbare verlichting die 100% slim is en gebruikmaakt van leds

Sinds 2021 neemt Sibelga ‘slimme’ verlichtingstoestellen op in haar net voor de gemeentelijke openbare verlichting. Dat zijn verlichtingstoestellen die vanop afstand te controleren zijn en in realtime informatie kunnen communiceren over hun werkingsstaat. Ze maken een nog preciezer beheer van de openbare verlichting mogelijk. Tegelijk heeft Sibelga er ook voor gekozen om over te stappen op led. Dat kadert in haar doel om voor de gemeentelijke openbare verlichting 35% minder energie te verbruiken tegen 2030. De besparing die dat in de praktijk zou opleveren voor de 19 gemeenten, wordt geraamd op zo’n 3 miljoen euro per jaar in 2023 en 3.660 ton CO2 per jaar minder.
 

Stand van zaken: omschakeling voor 20 % gerealiseerd

Veel lichtpunten zijn al slimme lichtpunten die met leds werken. Om precies te zijn: 20 % van de 87.500 lichtpunten die door Sibelga worden beheerd. En dat tempo wordt nog verder opgedreven. Tot 2030 worden er jaarlijks 8 500 verlichtingstoestellen omgeschakeld.

 

Bijkomende besparingen door dimming: balans voor 2023

Voor 2023 konden we bijkomend 5 % minder energie verbruiken, met een besparing van 2.294 MWh tot gevolg. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 1.126 Brusselse gezinnen. En dat allemaal niet alleen dankzij led- en slimme verlichting, maar ook door dimming. Dat houdt in dat de lichtintensiteit van ledverlichtingstoestellen wordt verlaagd doorheen de nacht.

 

De energietransitie steunt op een almaar efficiënter beheer van alle beschikbare resources, waaronder de openbare verlichting. Tegen 2030 zullen we dankzij de versnelde uitrol van led- en slimme verlichting het verbruik van de gemeentelijke openbare verlichting met zo’n 35 % kunnen terugschroeven en dat zonder afbreuk te doen aan het comfort en het veiligheidsgevoel van de weggebruikers.

Inne Mertens, , Algemeen directeur van Sibelga

Circulaire economie ten dienste van de openbare verlichting

Om de veralgemeende implementatie van leds te versnellen, en tegelijk de kosten te controleren die gepaard gaan met de vervanging van verlichtingstoestellen, kiest Sibelga voor een gerichte vervanging. Die methode houdt in dat de buitenkant van het verlichtingstoestel behouden blijft, en dat enkel het gedeelte met de ledlamp wordt vervangen. Het is met name die ‘retrofitting’ die de voorkeur geniet als oplossing voor oude verlichtingstoestellen. Die hebben namelijk een historische waarde, en nieuwe armaturen zijn daarnaast ook veel duurder.

 


Nieuwsgierig om meer te weten te komen over de belangrijke data van de Brusselse straatverlichting?