Energiedelen

Hernieuwbare energie delen

In Brussel kan je lokaal hernieuwbare energie produceren en delen tegen een aantrekkelijke en stabiele prijs.  Dit lokaal energieverbruik levert milieu-, sociale en ook economische voordelen op!

Dit kan gebeuren tussen twee woningen, tussen appartementen in hetzelfde gebouw, tot het creëren van een echte energiegemeenschap.  Een belangrijke stap voor de energietransitie in Brussel!

Het principe van energiedelen

Wat is energie delen, wie zijn de verschillende belanghebbenden en hoe worden de gegevens gedeeld?

Lees meer

Hoe worden de verbruiken verdeeld?

Er zijn verschillende methoden voor het verdelen van het verbruik.  De slimme meter is een onmisbaar element voor deze berekening.

Lees meer

Hoe begin ik eraan?

Leer in drie stappen hoe je kan starten met energiedelen.

Lees meer

De 3 categorieën van energiedelen

Aanvraag plannen elektriciteitsnet

Het tarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet hangt af van de plaats waar de verschillende deelnemers zich bevinden.

Vraag de plannen aan

Aanvraag verbruikshistoriek

Zo kan je nagaan of de injectie van jouw productie voldoende is in verhouding tot het verbruik van de verschillende deelnemers.

Vraag de verbruikshistoriek aan

Het factureringsproces in een energiedeelproject

Het unieke aanspreekpunt is verantwoordelijk voor het factureren van het verbruik van de verschillende deelnemers aan het energiedeelproject.

Lees meer

Aanvraagformulier energiedelen

Start met energiedelen door ons een aanvraagformulier te versturen.

Informatie, hulp of advies nodig?

Leefmilieu Brussel biedt je de gratis diensten aan van een deskundige facilitator op dit gebied, 'Energie Commune' is de facilitator voor "Energiedelen en energiegemeenschappen".
Energie Commune kan je bij iedere stap begeleiden totdat jouw project is afgerond. Of het nu gaat om technisch of juridisch advies, ze zijn er om je te helpen.