Sibelga kreeg van de Brusselse regering de opdracht om tegen 2035 een elektrische laadinfrastructuur uit te rollen op het volledige openbare wegennet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In het kader van het ChargyClick-programma heeft de Brusselse regering zich tot doel gesteld om 22 000 openbare laadpunten te installeren tegen 2035.

Van deze installaties heeft Sibelga de opdracht gekregen om 11.000 laadpunten op de openbare weg te installeren. Nog eens 11 000 laadpunten zullen ook op semi-publieke terreinen worden geïnstalleerd door andere partijen.

Al 3 500 openbare laadpunten in Brussel

Tegen 2022 werden er bijna 500 oplaadpunten geïnstalleerd in samenwerking met Leefmilieu Brussel, Brussel Mobiliteit, Brugel, de VUB en het kabinet van de minister van Mobiliteit. En dat was nog maar het begin!

In 2023 heeft EnergyVision voor Sibelga meer dan 1 230 extra laadpunten geïnstalleerd.

In 2024 installeerde Total Energies 452 laadpunten op het grondgebied van het Gewest.

In juni 2025 haalde Brussel de kaap van de 3 500 laadpunten in het kader van het programma ChargyClick. Er komen nog 300 laadpunten bij tegen oktober 2025 om een nog dichter net tot stand te brengen.

Een steeds dichter net

De laadpalen maximaal toegankelijk maken, dat is de ambitie van het Gewest. Aan het einde van 2023 telde het Gewest al één laadpaal elke 250 meter.

Een nieuwe mijlpaal werd bereikt in 2025: voortaan beschikt elke Brusselaar over een laadpaal op minder dan 150 meter van zijn woonplaats.

Een doelgerichte uitrol

De gemeenten werden nauw betrokken bij de keuze van de plaatsen waar de palen terechtkwamen. Zij kennen het terrein namelijk zeer goed.

Anderzijds analyseert Sibelga continu de gebruiksgegevens van de bestaande laadpalen in samenwerking met Leefmilieu Brussel en de VUB. Doel is het aanbod af te stemmen op de behoeften per wijk en de evolutie van de vraag.

Verder inspanningen leveren

De gegevens tonen aan dat er een groeiende behoefte is en dat het nodig is om het aantal laadpunten op te drijven. Het is dan ook cruciaal om door te gaan met de installatie en aanpassing van het laadpalennetwerk op de openbare weg.

Andere percelen laadpalen zullen op de markt komen in de loop van de komende jaren. Zij zullen geleidelijk het netwerk met laadpalen in Brussel versterken.

Tegelijkertijd worden er vernieuwende oplossingen uitgewerkt zoals:

  • laadpalen geïntegreerd in openbareverlichtingstoestellen
  • laadpalen waarin zonnepanelen geïntegreerd zijn
  • beter toegankelijke laadpalen voor mensen met een beperking.

75% minder CO2-uitstoot 

Dit ambitieuze plan maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van het Gewest om een duurzamere toekomst op te bouwen.

In juni 2023 heeft de Brusselse regering voor 2025 – 2035 de bakens uitgezet voor haar lage-emissiezone. Het beleid voorziet voor de meeste voertuigen in:

  • een uitfasering van diesel in 2030 ;
  • een uitfasering van benzine, LPG en CNG in 2035.

Deze grondige transformatie van het Brussels voertuigenpark moet ervoor zorgen dat:

  • jaarlijks 110 mensen minder vroegtijdig sterven als gevolg van luchtvervuiling;
  • transportmiddelen 75 % minder CO2 uitstoten tegen 2030.