Onze vertrouwde elektromechanische meters ruimen geleidelijk plaats voor slimme meters. Bijna alle Europese landen zijn begonnen met de uitrol. Deze meters zijn dan ook een onmisbare schakel in de energietransitie.

Andere benamingen voor de slimme meter zijn:  smart meter, digitale meter of communicerende meter. Allemaal termen voor een digitaal toestel dat het verbruik en de productie van elektriciteit in realtime meet en registreert.

Deze gegevens kunnen vervolgens:

  • lokaal worden gebruikt om energiebeheersystemen op aan te sluiten of om bijvoorbeeld slim elektrisch op te laden.
  • vanop afstand naar je netbeheerder (Sibelga in Brussel) worden verstuurd opdat je energieleverancier een correcte factuur kan opstellen.

De slimme meter in Brussel

Waarom een slimme meter?

Misschien heb je al een mail of brief van Sibelga ontvangen over de installatie van een slimme meter, of is er al een bij jou geplaatst. Maar waarom precies worden slimme meters op grote schaal uitgerold?

Sinds 2009 moedigt Europa zijn lidstaten aan om 'intelligente' meetsystemen te introduceren, zodat burgers actief kunnen deelnemen aan de energiemarkt.

Slimme meters zijn namelijk cruciaal voor de energietransitie. Ze zorgen voor een stabieler net, bevorderen energie-efficiëntie en bieden toegang tot nieuwe diensten.

1. De bevoorradingszekerheid waarborgen

Het gebruik van onze elektriciteitsnetten is sterk veranderd in vergelijking met vroeger, zowel qua productie als verbruik. Denk maar aan zonnepanelen, elektrische voertuigen, en energiegemeenschappen.

Met slimme meters krijgen wij als netbeheerder een duidelijker beeld van de energiehoeveelheden die door ons net stromen, en waar en wanneer die energie wordt verbruikt of geïnjecteerd.

Dit helpt ons nauwkeuriger in kaart te brengen waar investeringen nodig zijn om overbelasting te voorkomen en de stabiliteit van het net te garanderen. Zo houden we de kosten laag, zowel voor ons als voor onze klanten.

2. Je energieverbruik optimaliseren

Een slimme meter maakt het eenvoudiger om je energieverbruik te monitoren. Als je een energiebeheersysteem aansluit via de P1-poort, krijg je gedetailleerde informatie over je verbruik.

Binnenkort kun je via onze gratis app, My Sibelga, toegang krijgen tot je dagelijks verbruik en andere nuttige gegevens.

Zo word je bewust van hoeveel én wanneer je energie verbruikt. Hierdoor kan je optimaal gebruikmaken van flexibele tariefaanbiedingen die in de nabije toekomst beschikbaar zullen zijn.

3. Eenvoudigere stappen

De slimme meter meet zowel het verbruik als de injectie van elektriciteit op het net. Wil je zonnepanelen laten plaatsen om je eigen stroom te produceren? Dan hoef je niet meer van meter te veranderen. Ook als je wilt overschakelen van enkelvoudig naar dubbel tarief, of vice versa, of als je je aansluit bij een energiegemeenschap, blijft dezelfde meter gewoon in gebruik.

Slimme meters maken ook verhuizen gemakkelijker. Ze registreren dagelijks je meterstand, waardoor je de exacte meterstand op de dag van de verandering van huurder of eigenaar kunt terugvinden. Geen discussies meer!

4. Toegang tot nieuwe diensten

Dankzij de gegevens van de slimme meter kunnen sommige apparaten hun energieverbruik in realtime aanpassen aan het vermogen van je aansluiting. Met technologieën zoals Dynamic Load Balancing kan je bijvoorbeeld laadpalen installeren zonder dat je de capaciteit van je aansluiting hoeft te vergroten.

In de nabije toekomst zullen klanten met een slimme meter ook toegang hebben tot tal van op maat gemaakte diensten op basis van hun verbruik en/of energieproductie:

  • facturen op basis van werkelijk verbruik
  • dynamische tariefformules
  • persoonlijk energieadvies 
  • ...