De P1-poort van je slimme meter is je bondgenoot voor verantwoord energiebeheer. Hiermee kan je je elektriciteitsverbruik nauwlettend volgen en profiteren van automatiseringsmogelijkheden.

Slimme meters beschikken over twee fysieke communicatiepoorten: P1 en S1. Ze worden ook wel klantenpoorten genoemd.

  • De P1- poort stuurt elke seconde gegevens door over het elektriciteitsverbruik. In Brussel is de P1-poort standaard geactiveerd. Je hoeft de activatie dus niet aan te vragen en kan er rechtstreeks randapparatuur op aansluiten.
  • De S1- poort stuurt gegevens door aan een hogere frequentie, zo’n 1000 keer per seconde. De hoge frequentie van de S1-poort is doorgaans niet nuttig voor huishoudelijk gebruik. Daarom wordt deze poort niet gebruikt in Brussel.

De P1-poort is standaard geactiveerd in Brussel.

Monitor je elektriciteitsverbruik

Je kan een energiebeheersysteem aansluiten op de P1-poort. Concreet gaat het om applicaties, slimme thermostaten of andere toestellen. Gedaan met een eenmalig jaarlijks overzicht van je energieverbruik, want nu weet je meteen in realtime wat je verbruikt en eventueel injecteert.

Slim energiebeheer

Sommige randapparatuur maakt het mogelijk om je elektrische toestellen af te stemmen op je huidige verbruik. Zo kan je bijvoorbeeld je elektrische wagen opladen op het moment dat je je eigen stroom opwekt met je zonnepanelen. Geen verspilling meer, maar optimaal energiebeheer.

In alle vertrouwelijkheid

De P1-poort communiceert enkel lokaal. Je verbruiksgegevens blijven dus volstrekt vertrouwelijk. Geen zorgen over lekken van gevoelige gegevens! Tenzij je er natuurlijk een toestel zou op aansluiten dat geconnecteerd is met het internet...

Opgepast met technische vereisten

Met de P1-poort kan je je energieverbruik perfect monitoren. Toch komt er ook wat technische expertise bij kijken, wil je alle mogelijkheden volop benutten.

Vergeet niet dat de meeste randapparatuur voor energiebeheer wifi nodig heeft, wat soms voor problemen zorgt in de kelder bijvoorbeeld.

Op zoek naar een eenvoudig alternatief?

Wil je eigenlijk gewoon een overzicht van je energieverbruik zonder al te veel gedoe? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: de applicatie My Sibelga! Deze GRATIS app is efficiënt en vergt geen specifieke kennis.