Met Enerkids trekken de kinderen van het 5de en 6de klas in de Brusselse scholen op ontdekkingstocht door de energiewereld. Enerkids is een coöperatief spel dat de vzw GoodPlanet op initiatief van Sibelga heeft ontwikkeld. Het doel is de kinderen gevoelig te maken voor een rationeel energiegebruik en de uitdagingen van de energietransitie.

Brussel wordt getroffen door een storm. Overal in de stad slaan de energieverslinders (slurpers) toe. De strijd aanbinden in de stad tegen energieverspilling en CO2, en hernieuwbare energie produceren, dat is de opdracht dat de kinderen moeten volbrengen in groepjes.

Spelend leren

Met Enerkids krijgen kinderen de kans de energiewereld te verkennen via ludieke en interactieve activiteiten. Ze leren hoe ze energie kunnen besparen, welke de hernieuwbare energiebronnen zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet. Het Enerkids-spel neemt de kinderen mee op een boeiende tocht vol avontuur waarbij ze op een leuke manier leren.

De energie-uitdagingen ontdekken

Bij de inschrijving krijgt de leerkracht het nodige materiaal voor een volledige inleidende les over duurzame energie, de energietransitie en de klimaatverandering. De leerlingen maken ook kennis met Sibe en Elga, de schattige personages die hen tijdens het spel gezelschap houden.

Zorgen dat er terug licht is in de stad

Het spel kan eindelijk beginnen. Tijdens een workshop van 100 minuten krijgen de kinderen stimulerende opdrachten van een coach van GoodPlanet. Die moeten ze in groep uitvoeren. Hun missie? De stad uit de duisternis halen door ervoor te zorgen dat er opnieuw licht is.

Daarvoor kunnen ze ook rekenen op Sibe en Elga die hen bijstaan met kostbare tips en uitleg over energie. Hoe zijn eigen energie produceren? Hoe minder verbruiken? Wat is onze impact op het klimaat? Stuk voor stuk boeiende thema’s die kinderen al spelend aangereikt krijgen!

Tot slot: tijdens een laatste uitwisselingsmoment kunnen de kinderen hun ervaringen delen en worden de kernboodschappen van het spel op een rij gezet.

Enerkids opent de deuren naar de wereld van energie voor kinderen.

Succes verzekerd!

Enerkids werd in februari 2021 opgezet. Het spel werd ondertussen uitgebreid getest en er werden verbeteringen aangebracht. Eind 2023 namen al 2700 scholieren deel aan die leuke ontdekkingstocht.

Hun inzet en enthousiasme zijn hartverwarmend. Kinderen aan het denken zetten en hen laten delen, thuis of elders, wat ze hebben geleerd. Dat hopen wij te kunnen bewerkstelligen.

Marieke Tijskens, projectmanager die het spel mee heeft uitgewerkt.

Plant de zaadjes van de duurzame ontwikkeling in het hart van onze kinderen dankzij Enerkids! Wacht niet langer en schrijf je in voor dit fantastische avontuur.