Defecte straatlamp: hebt u de juiste reflex?
  • Artikel

Defecte straatlamp: hebt u de juiste reflex?

Op de Sibelga website kunt u defecte straatlampen in enkele kliks melden. Zelfs de probleemoplossing kunt u stap voor stap volgen. Handig!

Tijdens een avondwandeling met de hond merkt u dat de straat veel donkerder is dan anders. Geen wonder! Op het voetpad aan de andere kant van de straat brandt geen enkele straatlantaarn.
Op dat ogenblik komt de bejaarde dame die aan de overkant woont thuis. Ze vertelt  dat het probleem gisteren al begonnen is. Dat geeft geen veilig gevoel! Voor voetgangers kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn... 

U wilt het probleem oplossen, maar wat kunt u doen? Wie moet u verwittigen? En hoe

Hoe meldt u een defecte straatlamp? Kinderspel!

Thuis heeft u het erover met de rest van het gezin. Lisa, uw dochter, neemt haar smartphone en gaat op zoek op het internet. Enkele seconden later vindt ze op de website van Sibelga de rubriek  'Openbare verlichting'

Op de site staat een kaart met alle defecten die al werden gemeld door inwoners, gemeenten, brandweer of de politie, met vermelding van hun status. Via een formulier kunt u een nieuw defect melden en u inschrijven om op de hoogte te blijven van de probleemoplossing. Heel handig! Nog enkele eenvoudige inlichtingen ingeven en klaar is kees!

4 000 verschillende straatlampen in Brussel

De volgende ochtend wordt de dienst Openbare verlichting van Sibelga automatisch op de hoogte gebracht van het defect. Na analyse van het probleem wordt het geval aan onze technici  toevertrouwd. 

Pol, technicus bij Sibelga, komt ter plaatse. Zijn taak? De installatie, indien mogelijk, weer doen werken. Als dat niet kan, zal hij ze beveiligen tot hij de nodige onderdelen heeft verzameld. Brussel telt namelijk maar liefst 4 000 verschillende straatlampen. Onmogelijk dus om steeds alle reserveonderdelen in voorraad te hebben!

Twee dagen later: probleem opgelost!

De voorbije uren kreeg u systematisch een mail met de stand van zaken. Ziezo! En dan volgt het bericht dat de storing opgelost is.

Wanneer u ’s avonds de hond uitlaat, stelt u niet zonder enige trots vast dat de straat weer goed verlicht is. Enkele straten verder trekt een lantaarn uw aandacht. De lamp knippert ... en u glimlacht. U weet nu precies wat u te doen staat!

Samengevat

Om een defecte straatlamp op een gemeenteweg te melden:

  • Ga naar sibelga.be, rubriek 'Openbare verlichting'. 
  • Kijk of het defect al werd gemeld. Als dat zo is, kunt u het defect volgen om op de hoogte te blijven van de probleemoplossing. Zo niet meldt u een nieuw defect
  • Het defect wordt in enkele dagen hersteld. 
    • Als het alleen maar gaat om een lamp die niet meer werkt of die knippert, wordt het  defect aan een onderaannemer toevertrouwd en binnen de 5 werkdagen opgelost
    • Andere storingen worden aan Sibelga toevertrouwd. Reken 2 werkdagen voor een hele verlichtingszone en 5 werkdagen in de overige gevallen.