Zonnepanelen vormen een rendabele oplossing om zelf energie op te wekken. Op het dak van je woning of je bedrijf? De installatie gebeurt snel en brengt onmiddellijk op.

De winst van zonnepanelen is dubbel: je verbruikt minder elektriciteit én de doorverkoop van de groenestroomcertificaten levert je inkomsten op. Iets voor jou? We beantwoorden veel gestelde vragen. 

Wie kan zonnepanelen op zijn dak laten installeren? 

Het antwoord is iedereen. Particulieren, ondernemingen en de industriesector kunnen in panelen investeren om hun eigen elektriciteit op te wekken. 

Neem je het type gebouw waarop de panelen terechtkomen in overweging, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zonnepanelen worden immers niet alleen geïnstalleerd op daken van huizen, maar ook op die van appartementsgebouwen, openbare gebouwen of industriële gebouwen

Maar, voordat je ervoor gaat, moet je twee dingen nagaan:

  • eerst moet je controleren of het project voor jou rendabel is
  • daarna moet je checken of je dak wel geschikt is voor zo’n installatie. 

De rendabiliteit van de zonnepanelen berekenen 

Wil je weten of zonnepanelen je een mooie return on investment zullen opleveren?
Ga dan aan de slag met de simulator van APERe, een tool waarmee je rendabiliteitsberekeningen kan maken.

Met een paar klikken heb je meteen een antwoord op je vraag. Gewoonlijk brengt de installatie van zonnepanelen meer op dan een spaarrekening. 

Let op: breng je behoeften in kaart voordat je met de installatie begint. Met name wanneer je weldra wenst te investeren in een systeem dat je elektriciteitsverbruik (elektrische wagen, sauna ...) gaat wijzigen. Een tip: bereken nauwkeurig de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om aan je huidige en toekomstige elektriciteitsbehoeften tegemoet te komen.

Waar installeer je je fotovoltaïsche panelen?

Je panelen kan je zowel op een schuin dak als op een plat dak installeren. Ook in een tuin op voorwaarde dat er genoeg ruimte is. Ze kunnen ook een plek op de grond krijgen. Er bestaan zelfs panelen die met de zon meedraaien.

Een installateur van panelen kan je zeggen of je dak geschikt is. Je moet rekening houden met de volgende parameters:  

  1. de oriëntatie van je dak.  
  2. de obstakels die voor schaduw zorgen.
  3. de beschikbare oppervlakte.
  4. de staat van het dak.

Wil je ontdekken hoe groot het zonnepotentieel van je dak is?

Leefmilieu Brussel stelt je de zonnekaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter beschikking. 
Op die kaart kan je zien of je dak goed genoeg georiënteerd is voor de installatie van je panelen.

Aan wie vertrouw je de installatie van je zonnepanelen toe? 

In de lijst van RESCert vind je de gecertificeerde installateurs van zonnepanelen terug. RESCert is een vereniging die de certificaataanvragen van de installateurs beheert in de drie gewesten van het land.

Je kan ook zonnepanelen gratis laten installeren. Dat kan via derde investeerders. Op die manier wordt je installatie nog rendabeler.