Dankzij het tweevoudig uurtarief geniet je 's nachts en in het weekend een elektriciteitstarief dat voordeliger is dan het enkelvoudig uurtarief, afhankelijk van wat je overdag of 's nachts verbruikt.

Tweevoudig uurtarief (of dag/nachttarief)

Dankzij het tweevoudig uurtarief geniet je 's nachts en in het weekend een elektriciteitstarief dat voordeliger is dan het enkelvoudig uurtarief.

Op jouw elektriciteitsmeter 'tweevoudig uurtarief' staan 2 telwerken die om beurt in- en uitgeschakeld worden bij de start van elke tariefperiode:

Dagtarief (piekuren)

 • op werkdagen, overdag, van 7u tot 22u

Nachttarief (daluren)

 • op werkdagen, 's nachts, van 22u tot 7u
 • gedurende heel het weekend (van vrijdagavond 22u tot maandagochtend 7u)
 • op wettelijke feestdagen
Uurrooster tweevoudig uuratief (dag/nacht)

Enkelvoudig uurtarief (of normaal tarief)

Eenzelfde tarief voor dag en nacht

Bij de enkelvoudig uurtariefmeter wordt er geen onderscheid gemaakt tussen dag- en nachturen. Je betaalt dus dezelfde prijs voor jouuw dag- en nachtverbruik.  Het enkelvoudig tarief wordt ook het 'normaal tarief' genoemd.

Een aansluiting op een enkelvoudige meter is geschikt voor wie weinig verbruikt, of vooral overdag verbruikt. Afhankelijk van hoeveel je verbruikt kan het interessanter zijn om over te schakelen naar het tweevoudig uurtarief.

De prijs per kWh voor het 'normaal tarief' is doorgaans lager dan het dagtarief bij een tweevoudig uurtariefmeter, maar wel hoger dan het nachttarief.  Raadpleeg de tarieven van uw energieleverancier.

Enkelvoudig uurtarief kan ook op een meter met 2 telwerken

Beschikt jouw meter over 1 telwerk, dan ben je zeker in het bezit van een enkelvoudig uurtariefmeter.

Heb je daarentegen een meter met 2 telwerken (dag en nacht), dan kan jouuw verbruik nog steeds gefactureerd worden aan het normaal tarief.  Er wordt dan gewoonweg de som gemaakt van het verbruik op het telwerk dag en het telwerk nacht.

Bel onze klantendienst als je wil weten welk tarief voor jou wordt toegepast.

Wanneer kiezen voor het enkelvoudig of tweevoudig uurtarief?

Noteer gedurende twee weken elke dag de meterstand om 7 en 22 uur en van vrijdagavond tot maandagochtend om het weekendverbruik te kennen. Maak dan het totaal van uw dagverbruik en van uw avond- & weekendverbruik.

Enkele vuistregels:

 • is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 50% van het totaal, dan is het interessant om over te stappen op het tweevoudig uurtarief;
   
 • is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 30% van het totaal en u hebt al een tweevoudig-uurtariefmeter, dan is het interessant om het tweevoudig uurtarief te behouden;
   
 • in alle andere gevallen behoudt u of keert u beter terug naar het enkelvoudig uurtarief.