Het eerste slimme fietspad van Brussel doet zijn intrede in Molenbeek!

Het fietspad Alphonse Vandenpeereboom in Sint-Jans-Molenbeek krijgt voortaan slimme verlichting met ‘lichtbollen’ die zorgen voor licht wanneer fietsers en voetgangers voorbijkomen. Een proefproject dat het verbruik van de gemeentelijke openbare verlichting op die plek over een afstand van 1 km met 20% vermindert.

PRINCIPE VAN DE "LICHTBOL" EN ENERGIEBESPARING

Concreet: 37 bewegingssensoren werden geïnstalleerd langs het fietspad op de openbare LED verlichtingspalen over een afstand van ongeveer 1 km. Wanneer deze sensoren ‘s nachts de aanwezigheid van een voetganger of een fietser detecteren, dan sturen zij die informatie door naar het beheerprogramma van de slimme verlichting waardoor de intensiteit van de verlichtingstoestellen rond de weggebruiker automatisch groter wordt. Die ‘lichtbol’, die nauwelijks zichtbaar is met het blote oog, vergezelt de weggebruiker tijdens zijn traject op het ritme van zijn verplaatsing. Het systeem maakt het zo mogelijk 20% minder energie te verbruiken (de helft van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een Brussels gezin). Het project is uitgevoerd door de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en Sibelga, in samenwerking met haar partner EQUANS. 

EEN INNOVATIE M.B.T. DE SLIMME VERLICHTING

Verlichtingstoestellen die aangaan wanneer weggebruikers voorbijkomen, is niet nieuw.
Voetgangersoversteekplaatsen in Sint-Pieters-Woluwe zijn al een tijd uitgerust met aanwezigheidssensoren. Die sensoren activeren enkel het verlichtingstoestel waarmee ze verbonden zijn. Met de uitrol van de slimme verlichting in Brussel is het nu mogelijk om verschillende verlichtingstoestellen gelijktijdig te activeren en de intensiteit op te drijven op basis van de informatie die elke sensor doorstuurt. Zo kunnen we rond de weggebruiker een echte ‘lichtbol’ creëren die hem op een preciezere en vlottere manier doorheen zijn traject volgt. 

VOORUITZICHTEN

Het fietspad Alphonse Vandepeereboom is het eerste fietspad dat beschikt over die verlichting met lichtbollen in Brussel. Maar andere gelijkaardige proefprojecten staan reeds op de planning. Er werden aanvragen ingediend voor meerdere Brusselse ecowijken waaronder de ecowijk Charmille in Sint-Lambrechts-Woluwe.