Week van de Mobiliteit: duurzaamheid troef

Het is weer zover! Deze maand vindt in Brussel de Week van de Mobiliteit plaats. Een gelegenheid die wij als openbare dienst en nutsbedrijf in de energiesector met beide handen aangrijpen om het belang van duurzame mobiliteit te tonen.

Ook bij deze editie 2023 van de Week van de Mobiliteit, die loopt van zondat 17 september tot en met zondag 24 september, staan er weer allerlei mobiliteitsacties op het programma. Maar het moet gezegd worden: bij Sibelga kijken wij veel verder dan deze zevendaagse. Voor ons kadert duurzaamheid immers in een langetermijnvisie waarbij iedereen zich maximaal inzet.

Met een reeks groene initiatieven hebben wij niet alleen bijgedragen tot een milieuvriendelijkere toekomst, maar ook gezorgd voor meer veiligheid en welzijn bij onze medewerkers. En daar zijn we best fier op! 

Benieuwd hoe we dat voor elkaar kregen? Kijk zelf maar. 

Een groener wagenpark

Duurzaamheid begint bij een verantwoorde vervoerskeuze. Meer dan 30% van onze bedrijfswagens rijden al 100% elektrisch en zo'n 25% is hybride.  Voor onze bestelwagens heeft zo'n 50% een low-carbon uitstoot (cng/elektrisch). We verwachten binnenkort nog 40 nieuwe 100% elektrische bestelwagens. Zo willen wij onze CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Elektrische bestelwagen Sibelga

80 oplaadpunten op onze bedrijfsparking

Om het gebruik van elektrische voertuigen bij onze medewerkers te bevorderen, hebben wij op de bedrijfsparking al meer dan 80 laadpunten geïnstalleerd.

Niet alleen personeelsleden maar ook onze bezoekers kunnen hiervan gebruikmaken. Een kleine, doch belangrijke stap richting een groenere toekomst.

Laadpalen Sibelga

Cargo-bikes

Cargo-bikes vormen een innovatieve oplossing voor groene verplaatsingen in de stad. Voor onze technici is het alvast een handig vervoermiddel om tot bij de klant te geraken in de drukke straten van Brussel. Parkeren is geen kopzorg meer.

Naast de positieve impact op de gezondheid van onze medewerkers, zorgt het gebruik van de Cargo-bike trouwens ook voor minder opstoppingen en pollutie.
 

Cargo-bikes Sibelga

Deelfietsen

Aanvullend op ons initiatief met de cargo-bikes hebben we ook een project voor deelfietsen gelanceerd. Het moedigt onze medewerkers aan om dit groene alternatief te gebruiken voor professionele verplaatsingen. Gezonder en duurzamer! 
 

Deelfietsen Sibelga

Campagne: Samen voor Nul ongevallen

Veiligheid is onze absolute prioriteit. Daarom lanceren we een interne sensibiliseringscampagne voor ons voltallige personeel, onder de noemer ‘Samen voor Nul’. Deze heeft als thema ‘veiligheid op de weg’ en gaat van start na de Week van de Mobiliteit.  

Ze omvat onder meer opleidingen voor defensief rijden, op de fiets of met de wagen.
 

Campagne Samen voor Zero

Challenge: To Work without My Car

We nemen ook deel aan de challenge www.toworkwithoutmycar.be. Een 100% gratis mobiliteitschallenge voor automobilisten die hun kijk op mobiliteit willen veranderen.

Challenge naar het werk zonder mijn auto

40% van ons personeel gebruikt het openbaar vervoer

Een groot aantal van onze medewerkers kiest voor het openbaar vervoer voor hun dagelijkse verplaatsingen, en dat is geweldig. Zo helpen wij samen om de CO2-uitstoot te verminderen, en moedigen wij tegelijkertijd ook anderen aan om duurzame transportalternatieven te overwegen.

Openbaar vervoer

Je merkt het. Bij Sibelga zijn we er rotstvast van overtuigd dat elke stap, hoe klein ook, heel belangrijk is in ons gezamenlijk streven naar een duurzame toekomst. Daarom zijn we ook enthousiast over onze bijdrage aan de Week van de Mobiliteit.  

Wij kijken alvast uit naar een toekomst waar duurzame mobiliteit de norm is, niet de uitzondering...