De MIVB en Sibelga werken samen om een duurzame toekomst met zonne-energie te bouwen

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) blijft investeren om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Zij heeft een partnerschap gesloten met het gewest en Sibelga. Het opzet? De installatie van zonnepanelen op 2 nieuwe sites waarvan de inbedrijfstelling is gepland vanaf 2024. Dat voltrekt zich in het kader van de dienst ‘Zonne-energie en daken’ van RenoClick.

Wat is RenoClick?

De dienst ‘Zonne-energie en daken’ is het luik ‘zonne-energie’ en ‘renovatie/isolatie van daken’ van RenoClick. Dat grootschalige programma heeft tot doel de energieprestatie van de Brusselse openbare gebouwen te verbeteren.

RenoClick wordt ontwikkeld samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Leefmilieu Brussel, en wordt door Sibelga uitgevoerd.

De MIVB riep de hulp van Sibelga in voor de installatie van zonnepanelen op de daken van 3 stelplaatsen: in Elsene, Molenbeek en Schaarbeek. Een groot succes! Daarom beslisten ze om opnieuw met ons in zee te gaan om 2 andere sites uit te rusten: de Marconi-site, die al een aantal zonnepanelen telt, en de Belgolaise-site. En dat is nog niet alles!

Guillaume Tixier-Thomas, Solar Energy Project Manager bij Sibelga

Een recordproductie

Er kunnen namelijk nog een tiental extra sites van de MIVB voorzien worden van zonnepanelen. Het gaat om een oppervlakte waarop meer dan 13 000 zonnepanelen terechtkunnen over het hele Brussels Gewest. Dat is goed voor een totale oppervlakte van zo’n 27 000 m².  

De MIVB zal de financiële investering alleen dragen in het kader van het nieuwe RenoClick-programma. We kunnen evenwel rekenen op voorkeurstarieven . Die zijn 20 tot 30 % goedkoper dankzij de aankoopcentrale van Sibelga. Op termijn hebben we daar heel wat bij te winnen: we kunnen niet alleen gebruikmaken van de groene stroom die de panelen opwekken, maar het levert ons ook groenestroomcertificaten op.

Guillaume Lefèbvre, verantwoordelijke Leefmilieu bij de MIVB

Nog andere sites van de MIVB volgen wellicht de komende jaren. Alles gaat afhangen van de investeringscapaciteit van de MIVB en de renovatieplanning van haar gebouwen. 

Een onmiddellijke impact

Met een totaal productiepotentieel van 6 080 kWp zullen die zonnepanelen een jaarproductie van om en bij de 5,6 GWh herbruikbare energie opleveren. Dat komt overeen met het verbruik van 2 800 Brusselse gezinnen en een besparing van 2 200 ton CO2 per jaar!

Dankzij die productie kan de MIVB voorzien in een deel van haar verbruik en kan zij anticiperen op het elektrificeren van haar bussenvloot.

Een succesvolle samenwerking

Op de daken van de stelplaatsen in Elsene, Molenbeek en Schaarbeek staan er al zonnepanelen. De plaatsing ervan gebeurde in het kader van het oude gewestelijke programma SolarClick. Het gaat om een totale productie van 1 600 kWp.

Die projecten leidden tot de productie van een indrukwekkende hoeveelheid hernieuwbare energie. Op 30 juni 2023 ging dat om 5,3 GWh. Dat betekent een besparing van bijna 2 100 ton CO2! M.a.w. een jaarlijkse besparing van 700 ton CO2.

Samen ijveren voor een milieuvriendelijkere toekomst

Van 2018 tot 2023 kon er maar liefst 31,7 GWh eigen energie geproduceerd worden dankzij de dienst ‘Zonne-energie en daken’ op een totaal van 117 installaties. Een heus wonder! Dat leverde een besparing van 12 500 ton CO2 op. Evenveel als de uitstoot van zo’n 1 700 middelgrote voertuigen gedurende 5 jaar (op basis van een afgelegde afstand van 15 000 km).