De onestopshop RenoClick blaast zijn eerste kaarsje uit

Een jaar geleden lanceerden we de onestopshop RenoClick in partnerschap met het kabinet van Brussels minister van Energie en Leefmilieu Brussel. Voor dat programma konden we rekenen op de financiële steun van #NextGenerationEU. Vijf aanvullende diensten in één programma!

Het opzet? De gewestelijke, lokale en communautaire openbare besturen begeleiden bij de verschillende stappen van hun projecten voor de duurzame renovatie van hun gebouwen. RenoClick biedt de openbare besturen een totaaloplossing om hen te helpen tegen 2040 koolstofneutraal te zijn.

Het RenoClick-programma is bedoeld voor alle types openbare gebouwen: scholen, kinderdagverblijven, kantoren, rusthuizen, sport- en cultuurcentra ... 

Eén programma - 5 aanvullende diensten

We hebben de oude programma's SolarClick en NRClick samengevoegd in het programma Renoclick. Het resultaat is een totaaloplossing voor de renovatie en de energie-efficiëntie van openbare gebouwen in Brussel. Met RenoClick hebben de openbare besturen toegang tot 5 aanvullende diensten om hun gebouwen duurzamer en performanter te maken.

1. Globale renovatie

Met de dienst ‘Globale renovatie’ kunnen de openbare besturen renovatiewerken uitvoeren voor alle aspecten van hun gebouwen: van de ruwbouw tot de afwerking ervan. De bedoeling is om zo de energieperformantie van het gebouw significant en duurzaam te verbeteren.

Er werden al meer dan 56 bezoeken uitgevoerd om het renovatiepotentieel van alle types openbare gebouwen in kaart te brengen: scholen, kinderdagverblijven, kantoren, sport- en cultuurcentra, bibliotheken, commissariaten, rusthuizen ... Er werden een tiental concrete studies opgestart en de eerste opdracht voor werken werden gelanceerd. De eerste werf voor een globale renovatie is gepland voor april 2024.

2. Zonne-energie en daken

Het programma ‘Zonne-energie en daken’ is het luik ‘zonne-energie’ en ‘renovatie/isolatie van daken’ van RenoClick.

Sinds 2018 zorgde het oude SolarClick-programma al voor de installatie van zonnepanelen op meer dan 117 openbare gebouwen. Dat leverde een totale besparing van meer dan 12 500 ton CO2 op. Evenveel dus dan de uitstoot van zo’n 1 700 middelgrote voertuigen gedurende vijf jaar (op basis van een afgelegde afstand van 15 000 km).

En 2023 hebben wij de eerste werf voor een dakrenovatie opgestart, nl. voor één van de gebouwen van CityDev. Het doel voor 2024? Minstens 25 werven ‘Zonne-energie’ en 20 werven ‘Daken’ verwezenlijken.

3. HVAC

De dienst ‘HVAC ’ omvat alle werken die betrekking hebben op verwarmingssystemen, sanitair warm water, ventilatie of klimaatregeling.

Sinds de lancering van deze dienst konden er reeds 80 werven gerealiseerd worden. Goed voor 2 300 ton minder CO2-uitstoot. Voor 2024 verwachten wij de realisatie van 15 nieuwe werven.

4. Opvolging van het verbruik

Met ‘Scan’ van RenoClick beschikken de openbare besturen over een monitoringtool waarmee ze alle vormen van verbruik kunnen opvolgen in hun gebouwen: gas, elektriciteit, water, brandstoffen en warmte. Vandaag inventariseert de Scan-tool reeds meer dan 2 800 sites.

5. Aankoop van energie

RenoClick stelt ook een centrale voor de aankoop van energie ter beschikking van de Brusselse openbare besturen. Zo kunnen zij rekenen op energie tegen een concurrentieel tarief en op bijhorend advies.

Zo genieten meer dan 108 openbare besturen al een globaal genomen voordelig tarief in vergelijking met de marktprijs.