(Her)beleef het BX1-debat over de uitdagingen van de stadsverlichting

Op BX1 ging onze verantwoordelijke Openbare verlichting, Serge Lamborelle, over de uitdagingen van de stadsverlichting in debat met Pierre Esser, projectverantwoordelijke bij Radiance 35, een bureau gespecialiseerd in verlichtingsontwerp, en de gerenommeerde lichtontwerper, Jean-Pierre Majot.

Een (verlichtend) debat over de uitdagingen van de stadsverlichting

De deelnemers gingen dieper in op de uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van verlichting in een stedelijke omgeving. Ze benadrukten onder meer dat de lichtvervuiling teruggedrongen moet worden om het welzijn van de bewoners en de stedelijke biodiversiteit te behouden. Onze verantwoordelijke Openbare verlichting besprak ook de versnelde uitrol van leds en slimme verlichting, wat het verbruik van de gemeentelijke openbare verlichting in Brussel zal kunnen doen dalen.

Horizon 2030: slimme verlichting en volledige omschakeling naar led

Sibelga gaf het in haar programma voor de openbaredienstopdrachten al aan: ze voorziet erin voor het hele verlichtingspark over te schakelen op ledverlichting tegen eind 2030. Tegelijkertijd zal ze ook inzetten op slimme systemen. Dat zijn verlichtingstoestellen die vanop afstand gecontroleerd kunnen worden en in realtime kunnen communiceren. Die zullen het mogelijk maken om de openbare verlichting in realtime te beheren en een energiebesparing van ongeveer 35% te genereren, zonder dat de gebruikers inboeten aan comfort en veiligheid. De installatie van die technologieën is sinds 2023 in een stroomversnelling geraakt.

Openbare verlichting zet het Brusselse erfgoed in de verf

Voor aanlichtingsprojecten werkte de dienst Openbare verlichting tot nu toe samen met de gemeenten. Maar Urban Brussels, de gewestelijke administratie die het Brusselse erfgoed beheert, heeft onlangs onze expertise gevraagd voor de valorisatie van 5 geklasseerde art-nouveaugebouwen aan de hand van de verlichting. Tijdens het debat kwam ook de achtergrond ter sprake van dit initiatief, waar licht een echt instrument voor artistieke expressie wordt.