Elektrische voertuigen, warmtepompen, fotovoltaïsche panelen... Elektriciteit speelt een steeds belangrijkere rol om te voldoen aan de behoeften van vandaag en morgen! Kan het Brusselse net deze trend aan? Zijn er investeringen nodig?

Investeren in het net is essentieel om de energie-uitdagingen van morgen te kunnen aangaan. Maar de energietransitie is pas geslaagd als iedereen actief zijn steentje bijdraagt.

Burgers en ondernemingen moeten ook verantwoord gebruikmaken van energie zodat die transitie voor iedereen betaalbaar blijft.

Beter voorkomen dan genezen

Hoewel het Brusselse elektriciteitsnet momenteel voldoende gedimensioneerd is voor onze elektriciteitsbehoeften, is het van cruciaal belang om waakzaam te blijven.

Hoewel het net over voldoende reservecapaciteit beschikt voor de komende jaren, mag het belang van een continue planning niet worden onderschat.

Sibelga anticipeert nu al op de behoeften op langere termijn om de stabiliteit van het net te garanderen met het oog op toekomstige ontwikkelingen.

Opgelet voor het risico op congestie

De energietransitie, gekenmerkt door een aanzienlijke toename van elektrische voertuigen, warmtepompen en zonnepanelen, leidt tot meer elektrificatie.

Ons netwerk is in eerste instantie echter niet ontworpen voor deze nieuwe toepassingen. Om hernieuwbare energie te beheren, moeten we onze infrastructuur diepgaand aanpassen. Het is dus noodzakelijk om grote investeringen te doen en de druk op het net te verminderen om een vlotte en harmonieuze overgang mogelijk te maken.

In Brussel vermindert de beperkte aanwezigheid van zonnepanelen in vergelijking met Vlaanderen of Wallonië het onmiddellijke risico op congestie van het net. We mogen dit potentiële gevaar, waarmee onze Waalse en Vlaamse buren geconfronteerd worden, echter niet onderschatten

Een proactieve en gediversifieerde aanpak

We weten dat verandering onvermijdelijk is en dat het essentieel is om marktontwikkelingen voor te blijven. Door onze strategieën te diversifiëren en innovatieve oplossingen te gebruiken, willen we een weerbaar energiesysteem creëren.

  • We werken onvermoeibaar aan het verbeteren en versterken van bestaande infrastructuren om fluctuaties in vraag en aanbod te beheren. 
  • We moedigen de invoering van slimme meters aan om de energiestromen beter te begrijpen en ons netwerk in staat te stellen efficiënt te evolueren.
  • We voeren een tariefbeleid om een verantwoord gebruik van het elektriciteitsnet te stimuleren, zoals dynamische tarieven en een forfaitair tarief voor interventie in netwerkontwikkeling.

Een ambitieus investeringsplan

Van 2025 tot 2029 investeren we meer dan 500 miljoen euro in de ontwikkeling van het elektriciteitsnet. We zullen onder meer:

  • 253 km hoogspanningskabels en 509 km laagspanningskabels plaatsen;
  • 125 netcabines en 187 transformatoren bouwen;
  • 485 hoogspanningsborden en 1.034 laagspanningsborden vervangen;
  • 372.000 slimme meters plaatsen;
  • 30 km glasvezel leggen.

Met deze blik op de toekomst belichaamt Sibelga het idee dat elke euro die we vandaag investeren zijn steentje bijdraagt aan een geslaagde energietransitie.

We zijn allemaal actoren van de verandering

Met de intrede van elektriciteit groeide het idee dat die ressource overal en op elk moment onuitputbaar en beschikbaar was. In de huidige context is dat verbruiksmodel echter niet meer houdbaar.

De groeiende elektrificatie vergt robuuste infrastructuur én een bewuster verbruik. Investeren in duurzame technologieën is cruciaal, maar dat moet gepaard gaan met een verantwoord gebruik van het elektriciteitsnet.

Door ons gedrag aan te passen, kunnen we mee de druk op het elektriciteitsnet verlagen. Hoe? Door bijvoorbeeld onze elektrische wagen niet meer op te laden tijdens de piekuren of door energie te verbruiken op het moment dat we ze produceren.

Voor iedereen is er dus een sleutelrol weggelegd in deze transitie. Zich solidair opstellen is een belangrijke stap in de richting van een duurzame en inclusieve toekomst.

Doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050

Sibelga heeft de plicht om te anticiperen op de evolutie van het energieverbruik van de Brusselse klanten. We willen ook een betaalbare en inclusieve energietransitie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vergemakkelijken en de ambities van het Lucht-Klimaat-Energieplan van het Gewest ondersteunen.

Daarom zijn we in samenwerking met alle Brusselse stakeholders begonnen met het uitwerken van verschillende scenario's om koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2050. Op het vlak van:

  • mobiliteit (in het bijzonder door de installatie van openbare oplaadpalen)
  • verwarming (vooral via warmtepompen en warmtenetten); 
  • hernieuwbare energie (fotovoltaïsche energie, hernieuwbare gassen zoals groene waterstof en biomethaan);
  • opslag.

In alle gevallen zal Sibelga er samen met regulator Brugel op toezien dat oplossingen worden gekozen die toegankelijk zijn voor alle Brusselse klanten. Dit alles met behoud van de bedrijfszekerheid en de veiligheid van de energiedistributie.