Dankzij het tweevoudig uurtarief geniet u 's nachts en in het weekend een elektriciteitstarief dat voordeliger is dan het enkelvoudig uurtarief.

 

Op 1 april verandert de uurregeling van uw meter met tweevoudig uurtarief. Dit betekent :

 • Eén enkel uurschema voor de dag- en nachttarieven in heel het gewest: 7-22 uur/22-7 uur
 • Het nachttarief zal op wettelijke feestdagen voortaan ook overdag gelden net zoals dat nu al het geval is tijdens weekends.

Voor deze wijzigingen is geen enkele aanpassing van de meetinstallaties nodig en hoeft er ook geen Sibelga-technicus langs te komen. Alles gebeurt immers vanop afstand via impulsen.

Lees er meer over op onze blog.

Hoe werkt het tweevoudig uurtarief?

Op de elektriciteitsmeter 'tweevoudig uurtarief' staan 2 telwerken die om beurt in- en uitgeschakeld worden bij de start van elke tariefperiode:Meterstanden

 • Dagtarief
  U betaalt een hoger tarief op werkdagen
  van 7.00 tot 22.00 uur.
  We noemen dit ook wel piekuren.
 • Nachttarief
  U betaalt een lager tarief ’s nachts, in het weekend en op wettelijke feestdagen.
  We noemen dit ook wel daluren.

Opgelet: een meter met 2 telwerken is niet per definitie gekoppeld aan een tweevoudig uurtarief. Nieuwe meters worden steeds van 2 telwerken voorzien, maar u moet wel de activatie vragen.

Wanneer is het voordelig?

Noteer gedurende twee weken elke dag de meterstand om 7 en 22 uur en van vrijdagavond tot maandagochtend om het weekendverbruik te kennen. Maak dan het totaal van uw dagverbruik en van uw avond- & weekendverbruik.

Enkele vuistregels:

 • is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 50% van het totaal, dan is het interessant om over te stappen op het tweevoudig uurtarief

 • is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 30% van het totaal en u hebt al een tweevoudig-uurtariefmeter, dan is het interessant om het tweevoudig uurtarief te behouden

 • in alle andere gevallen behoudt u of keert u beter terug naar het enkelvoudig uurtarief.

Het tweevoudig uurtarief aanvragen

Wenst u om te schakelen naar een tweevoudig uurtarief?
Vraag dan een wijziging van uw bestaande aansluiting (bel naar 02 549 41 00).