Hier vindt u alle stappen die u moet ondernemen om een nieuwe installatie te plaatsen.
Om ze te illustreren nemen we het voorbeeld van zonnepanelen.

Belangrijk om te weten

- Uw installatie moet beantwoorden aan specifieke technische eisen waar uw installateur rekening mee moet houden.
- Als u een installatie van meer dan 30,0 kVA hebt, moet u een netontkoppelingsrelais  installeren. 
- Vanaf november 2021 verdwijnt het compensatiesysteem

Stap 1: Offerte zonnepanelen

Vraag een offerte aan bij een installateur van zonnepanelen. Hij zal u helpen bepalen of uw dak geschikt is en zal samen met u het vermogen kiezen dat u nodig hebt. Vervolgens stuurt hij u een offerte op. 

Opgelet, voor installatie van meer dan 5 kW en meer dan 30 kW gelden er specifieke regels.

Stap 2: Offerte bidirectionele slimme meter (enkel voor installaties van meer dan 5,0 kVA)

Het vragen van een offerte, nodig bij installaties groter dan 5,0 kVA, laat ons toe om een studie uit te voeren naar de impact van uw installatie op ons distributienet en u een aangepast technisch voorstel op te maken.

Zodra u de offerte heeft betaald, kunt u Sibelga contacteren voor een afspraak om de bidirectionele meter te laten plaatsen nadat u uw zonnepanelen heeft geplaatst en over alle keuringsattesten beschikt (zie verdere stappen).

Hoe kunt u deze offerte aanvragen?

Opgeletl Het vragen van een offerte is enkel van toepassing voor installaties van meer dan 5,0 kVA.  Voor kleinere installaties van minder dan of gelijk aan 5,0 kVA (meest voorkomend geval) mag u direct naar stap 3.

1. Nieuw gebouw

Vraag in dat geval een nieuwe aansluiting aan.
Geef bij uw aanvraag ook aan dat u fotovoltaïsche panelen wenst te installeren.  Wij plaatsen dan automisch het juiste type meter.

2. Bestaand gebouw

Stap 3: Plaatsing zonnepanelen en groene meter

Voor kleinere installaties tot en met 5,0 kVA (meest voorkomend geval) mag u direct uw zonnepanelen laten plaatsen zonder voorafgaand akkoord van Sibelga.

Voor grotere installaties van meer dan 5,0 kVA geeft de offerte van Sibelga (stap 2) u het akkoord om van start te gaan met de plaatsing van uw fotovoltaïsche panelen.

Uw installateur plaatst uw zonnepanelen, omvormer en groene meter (de groene meter meet uw bruto energieproductie, belangrijk voor het verkrijgen van groenestroomcertificaten).

Stap 4: Keuring van uw elektriciteitsinstallatie

Nu uw installatie geplaatst is, dient u de controle van uw installatie aan te vragen bij een erkende instantie.  U ontvangt een keuringsattest dat u aan ons zal moeten meedelen.

Stap 5: Sibelga plaatst de bidirectionele slimme meter

Het ontvangen van het keuringsattest geeft u het startschot om een afspaak te maken om uw bidirictionele slimme meter te laten plaatsen.  Die vervangt de gewone traditionele meter met draaischijf.

  • Heeft u een installatie van minder dan of gelijk aan 5,0 kVAPlan dan online uw afspraak in voor het gratis vervan van uw meter.
  • Voor een installatie van meer dan 5,0 kVA moet u bellen naar het nummer dat op uw offerte stond (zie stap 2)
  • Heeft u reeds een digitale meter ?  Dan hoeven wij enkel bepaalde meetregisters van uw meter activeren.  Dit is een louter adminstratieve wijziging die u online kan doorgeven waarvoor wij niet ter plaatse moeten komen.

Stap 6: Ontvang het Sibelga-attest

Na het plaatsen van de bidirectionele slimme meter, krijgt u automatisch van ons het Sibelga-attest.  Dit attest bewijst dat uw installatie conform is aangesloten en geeft u de toelating om energie op het distributienet te injecteren..

Het Sibelga-attest hebt u ook nodig voor de certificeringsaanvraag bij Brugel om toegang te krijgen tot groenestroomcertificaten. (zie stap 7)

Toch geen Sibelga-attest ontvangen?  Vraag dan hier uw Sibelga-attest aan.

Stap 7: Vraag de certificering aan bij Brugel

Om recht te hebben op groenestroomcertificaten moet u eerst de certificering aanvragen bij Brugel.

Brugel zal ook een account voor u aanmaken waarmee u toegang krijgt tot het platform extranet.brugel.brussels, hier kan u uw groenestroomcertiicaten vinden,

Van Sibelga krijgt u dan ook automatisch een Greenmeter account.  Die laat u toe om driemaandelijks uw groene-meterstanden in te voeren via sibelga.be/greenmeter.  Uw ingevoerde meterstanden sturen wij door naar Brugel die dus uw groenestroomcertificaten op hun extranet zal plaatsen.

Meer hierover op "Ik produceer, want nu?