Met de slimme meter kan je je verbruik of injectie nauwlettend opvolgen en dus energie besparen. Zo ook kan je op termijn gebruikmaken van op maat gemaakte diensten en bepaalde handelingen op afstand uitvoeren.

Je nieuwe slimme meter werd zopas bij jou geïnstalleerd. Wat nu?

Vanaf nu heb je een waardevolle tool in huis om je energie duurzaam te beheren. Door je verbruik op de voet te volgen, kan je energieverslindende toestellen opsporen en vervangen door efficiëntere alternatieven.

De slimme meter is ook cruciaal voor de energietransitie. Op termijn kunnen energieleveranciers bijvoorbeeld tarieven aanbieden die  afgestemd zijn op je verbruiksprofiel en facturen opmaken op basis van je werkelijke verbruik.

Waarvoor een slimme meter gebruiken?

1

Je verbruik in realtime opvolgen

De slimme meter heeft een gebruikerspoort, ook wel P1-poort genoemd. Door hier toestellen op aan te sluiten, kan je je energieverbruik monitoren en beheren. 

Zo is het mogelijk om het verbruik van je elektrische toestellen in realtime op te volgen via een mobiele app of website. Hierdoor kan je:

  • je verbruik actief beheren, bijvoorbeeld door elektriciteit te gebruiken wanneer je stroom produceert.
  • beter anticiperen op je jaarlijkse afrekening.
  • makkelijker het verbruik van je apparaten in stand-by opvolgen.

Vergeet niet dat deze apparaten meestal een wifi-verbinding nodig hebben! Dit kan namelijk soms een probleem zijn, bijvoorbeeld in een kelder. 

Bekijk de beschikbare toestellen op maakjemeterslim.be.

Slimme apparaten aansluiten

Met de slimme meter kan je ook slimme toestellen aansluiten, zoals ‘slimme’ laadpalen om het opladen van elektrische voertuigen te  optimaliseren.

Wek je je eigen energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan kan je je elektrisch voertuig automatisch opladen wanneer je panelen stroom produceren. 

Slimme laadsystemen zorgen er ook voor dat het beschikbare vermogen kan worden verdeeld tussen een elektrisch voertuig en huishoudtoestellen. Zo kan je meerdere toestellen laten installeren zonder het vermogen van je aansluiting te hoeven versterken.

2

De My Sibelga app

Met de P1-poort krijg je niet alleen toegang tot je verbruiksgegevens, maar kan je deze ook bekijken met onze app My Sibelga

We zijn momenteel nog volop bezig met de ontwikkeling, dus nog even geduld! Binnenkort kan je als Brusselaar je dagelijks verbruik en eventuele injectie gratis opvolgen.

De app My Sibelga is gratis en werkt zonder wifi of internet.

Welke functies biedt onze app?

  • Overzichtelijke grafieken van je verbruik 
  • De mogelijkheid om meters van anderen toe te voegen, denk maar aan familieleden of vrienden.
  • Vergelijking van je reële verbruik met je verwachte verbruik, zowel maandelijks als jaarlijks.
  • Overzicht van alle meterstanden die naar je leverancier werden gestuurd.
3

Automatisch doorsturen van de meterstanden

Geef je Sibelga toestemming om je meterstanden op afstand uit te lezen? Dan hoef je zelf geen elektriciteitsmeterstanden meer door te geven of te wachten tot de meteropnemer langskomt. Deze gegevens worden automatisch naar je energieleverancier gestuurd.

Maandelijkse facturering van je werkelijke verbruik

Wil je liever maandelijks je reële verbruik gefactureerd krijgen? Vraag dit dan aan je leverancier. Geen vaste voorschotbedragen meer, maar elke maand een factuur met een ander bedrag gebaseerd op wat je echt verbruikt. 

Dynamische tarieven

Je kan kiezen voor een elektriciteitscontract met een dynamisch tarief. Dit betekent dat de energieprijs elk uur varieert op basis van de marktprijzen. Zo heb je de mogelijkheid om energie te verbruiken wanneer de tarieven het laagst zijn,  bijvoorbeeld om je elektrisch voertuig op te laden.

Diensten op maat

Je kan je gegevens beschikbaar stellen voor andere spelers in de energietransitie. Gespecialiseerde ondernemingen zouden je bijvoorbeeld verschillende diensten kunnen aanbieden.

  • Energiecontracten die passen bij je verbruiksgewoontes.
  • Flexibiliteitsdiensten om actief bij te dragen aan het evenwicht van het elektriciteitsnet.
  • Waarschuwingen bij abnormaal verbruik.

Potentieel in ontwikkeling

Op dit moment benut Sibelga nog niet alle functies van de digitale meter. Zo kunnen wij deze meters nog niet automatisch uitlezen, tenzij je hier expliciet om vraagt of in specifieke situaties:

In de loop van 2024, en nog meer vanaf 2025, komt daar verandering in en zal je meer voordeel kunnen halen uit je slimme meter.