Winterzonnewende: drukke tijden voor de openbare verlichting
  • Artikel

Winterzonnewende: drukke tijden voor de openbare verlichting

Vanaf de zonsondergang vanavond tot de zonsopgang morgenochtend zal de openbare verlichting maar liefst 16 uur branden. 

U weet het wellicht al, deze nacht wordt de langste van het jaar. De zon gaat onder om 16.39 uur en komt pas om 8.43 uur morgenochtend weer tevoorschijn. 

Ook de openbare verlichting staat voor een bijzonder lange nacht

De signalen voor het in- en uitschakelen van de verlichtingstoestellen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat ze de astronomische curve zo precies mogelijk benaderen om energieverspilling te vermijden. Zo komt het dat de openbare verlichting zal branden van 16.41 uur vanavond tot 8.41 uur morgenochtend. Dat zijn 16 uren in het totaal! De langste werkingstijd van het jaar.

Vanaf de nacht van woensdag op donderdag, zal de openbare verlichting voor de 81 389 lichtpunten in de hoofdstad een minuut minder lang branden. En zo zal de werkingstijd geleidelijk verder afnemen tot het moment van de zomerzonnewende, wanneer de werkingstijd het kortst zal zijn. De nacht van 21 juni zal de openbare verlichting nauwelijks meer dan 7 uur branden. Een enorm verschil!

De eindejaarsverlichting van de gemeenten is trouwens anders geprogrammeerd. Die verlichting brandt elke dag tussen 16.30 en 00.30 uur en tot 's ochtends op kerst- en oudejaarsnacht.