Binnenkort een laadpaal op minder dan 150 meter voor elke klant in Brussel!

Begin april 2023 gunde de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga de installatie van 1.400 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen in 2023 aan EnergyVision. Dankzij die verdichting van het netwerk, zal elke klant in Brussel vanaf begin volgend jaar binnen een straal van 150 meter toegang hebben tot een laadoplossing.

1.400 nieuwe laadpunten in Brussel in 2023

In 2021 stelde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Sibelga aan als coördinator voor de uitrol van het openbaar netwerk van laadpalen.

De bedoeling? 22.000 publiek toegankelijke laadpunten tegen 2035.

In 2022 kwamen er in het kader van dat ambitieuze project al 250 laadpalen bij, en dat was nog maar het begin. Vandaag beschikt elke Brusselse klant al over een openbaar laadpunt op maximaal 250 meter van de eigen woning.

Begin 2023 koos Sibelga na een nieuwe offerteoproep voor EnergyVision om tegen het einde van het jaar 1.400 bijkomende laadpunten te installeren en uit te baten. Dat betekent een aanzienlijke verdichting van het netwerk op het Brussels grondgebied.

Vanaf 1 januari 2024 heeft elke eigenaar van een elektrisch voertuig toegang tot een laadoplossing op minder dan 150 meter van zijn of haar thuisadres.

Gemeenschappelijk gebruik en verdichting van de infrastructuur op basis van gegevens in real time

Na de eerste veelbelovende tests voerde Sibelga in 2022 een studie uit die aantoonde dat laadpalen op de openbareverlichtingspalen kunnen worden geplaatst, waardoor het stadsmeubilair op de openbare wegen wordt beperkt. Sibelga zal de gebruiksgegevens van bestaande laadpalen in real time analyseren om te anticiperen op laadoplossingen in functie van de bestaande behoeften. Binnen de verschillende wijken komt er een evaluatie.