Bescherm jezelf tegen CO. Hoe vermijd je deze sluipmoordenaar?

Wist je dat elk jaar gemiddeld 50 mensen sterven door een koolstofmonoxide(CO-)vergiftiging en nog eens 100 mensen onomkeerbare hersenschade oplopen? Dit onzichtbare, reukloze en dodelijke gas kan onze huizen binnendringen zonder dat we ons ervan bewust zijn.

Wat is koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide (CO) is een gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van brandstoffen, zoals hout, aardgas, benzine, aardolie en steenkool. Het wordt uitgestoten door verwarmingstoestellen, fornuizen, schoorstenen, boilers, generatoren en motorvoertuigen. Wanneer deze toestellen niet goed werken of niet goed worden onderhouden, kan er koolstofmonoxide vrijkomen in de lucht in je huis.

Wat zijn de risico's van CO?

Het inademen van koolstofmonoxide kan symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, verwardheid en sufheid. In ernstige gevallen kan een langdurige blootstelling aan koolstofmonoxide schade aan de hersenen en het hart- en vaatstelsel veroorzaken en zelfs leiden tot de dood. Kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen zijn bijzonder kwetsbaar.

Hoe kan je het risico op vergiftiging verkleinen?

Het risico op CO-vorming voorkom je door enkele preventieve maatregelen te nemen en bepaald risicogedrag te vermijden:

Te voorzien of te controleren

  • Laat je gasinstallatie altijd door een erkend (CERGA-)vakman installeren of aanpassen.
  • Laat je toestellen om de 2 jaar controleren voor gas en jaarlijks voor de andere brandstoffen.
  • Vraag aan de technicus ook om te controleren of de schoorsteen goede ‘trekt’.
  • Controleer of de ruimte waar de boiler en/of verwarmingsketel staat (staan), over een aanvoer van verse lucht beschikt.
  • Installeer een CO-detector in je huis. Zorg ervoor dat hij goed werkt door de batterijen regelmatig te vervangen. Dit betekent niet dat je je toestellen en haarden niet regelmatig moet onderhouden.

Te vermijden:

  • Gebruik nooit een stooktoestel op gas, stookolie of hout dat niet is aangesloten op een schoorsteen.
  • Als je een bijverwarming op brandstof gebruikt (aardolie, gas), laat die dan niet te lang aanstaan.
  • Steek een houtskoolbarbecue nooit binnen aan.

Ventilatie blijft het ultieme wapen tegen CO.

Zorg voor een permanente aanvoer van verse lucht in de ruimte waar het toestel staat via kieren en ventilatieroosters. Dit is van cruciaal belang. Zeker in de wintermaanden, wanneer je de toestellen meer gebruikt en de weersomstandigheden soms een goede afvoer van verbrandingsgassen in de weg staan.


WEDSTRIJD

Win een van de 100 CO-detectoren.

Wat moet je doen om deel te nemen? Lees gewoon aandachtig bovenstaand artikel en beantwoord de volgende vragen correct vóór 07 december 2023. Vul vervolgens het formulier in. Zo kunnen we je de CO-detector toesturen als je een van de gelukkige winnaars bent.

De wedstrijd is afgelopen