Wens je laadpalen voor elektrische voertuigen te installeren achter jouw eigen hoogspanningscabine?

Als je gebouw over een eigen hoogspanningscabine beschikt, kunnen laadpalen hier meestal direct op worden aangesloten. Welke vermogen mag je installeren?

  • 11 kW laadpunten zijn de voorkeursoplossing. Let op: een laadpal kan meerdere laadpunten bevatten.
  • Voor vermogens boven de 22 kW kan laden in modus 4 (DC) ook worden overwogen.

Sibelga zal de beschikbare vermogen bepalen op basis van je aanvraag en een studie.

de laadpalen zijn direct aangesloten op de hoogspanningscabine

Standaardoplossing (aanbevolen): de laadpalen zijn direct aangesloten op de hoogspanningscabine.

e laadpalen zijn verbonden aan een afzonderlijke meter

Alternatieve oplossing: de laadpalen zijn verbonden aan een afzonderlijke meter.

Let op voor overbelasting

Om overbelasting te voorkomen raden wij een load-balancing systeem aan. Het is zelfs verplicht wanneer het totaal geïnstalleerde vermogen van de oplaadpunten het contractuele vermogen van de aansluiting van het gebouw overschrijdt.

Load-balancing zorgt voor een goede verdeling van het beschikbare vermogen over alle wagens. Het voorkomt ook het overschreiden van het vermogen van het gebouw wanneer veel gebruikers tegelijkertijd hun auto opladen.

Voorbeeld: Als je een contractueel vermogen 100 kVA is, en je wilt 10 laadpunten van 11 kW installeren (totaal 110 kW), dan is je contractueel vermogen 10 kW lager dan het vermogen dat je wil installeren.

Je kunt ieder laadpunt instellen zodat het vermogen onder de 10 kW blijft, of je kunt een load-balancing systeem installeren dat het vermogen verdeelt wanneer alle 10 laadpunten tegelijkertijd worden gebruikt.

Laat je begeleiden

Om ondersteuning te krijgen bij het beoordelen van de behoeften en het ontwerpen van je project, kan je syndicus contact opnemen met de facilitator van Leefmilieu Brussel. De facilitator kan je ook een anwoord bieden op al je vragen over veiligheid, huidige normen, facturatiebeheer, enz. 

Zodra je een goed beeld hebt over je behoeften kan Sibelga je ondersteunen bij het aansluiten op het netwerk en het te voorziene vermogen.

Vergeet niet je laadpaal aan te melden

Eénmaal de laadpalen zijn geïnstalleerd, is het wettelijk verplicht om deze bij Sibelga aan te melden, zoals bepaald in de Ordonnantie Elektriciteit. Deze registratie is verplicht voor elk laadpunt van modus 2, 3 of 4. Jij of je syndicus kunnen je laadpunt eenvoudig online registreren via ons laadpaalregistratieformulier.

Download onze technische voorschriften
Lees hier de volledige technische voorschriften voor het installeren van laadpalen in een gebouw dat over een hoogspanningscabine beschikt.
Download document