Aanlichting van het gemeentehuis van Sint-Gillis wordt gemoderniseerd
  • Nieuws

Aanlichting van het gemeentehuis van Sint-Gillis wordt gemoderniseerd

We vervingen een deel van de buitenverlichting die het geklasseerde gebouw tot zijn recht laat komen waarin het gemeentebestuur van Sint-Gillis is ondergebracht. Door gebruik te maken van ledtechnologie, zal het verbruik met zo’n 16.500 kWh/jaar dalen. Dat komt neer op 4 ton CO2 per jaar.

Een deel van de verlichtingstoestellen die dat emblematische gebouwen aan het Maurice Van Meenenplein verlichtten, waren begin jaren 2000 geïnstalleerd. Halogeenlampen en fluorescentiebuizen waren toen de beste keuze. Maar de technologie is sindsdien flink geëvolueerd, onder meer met de ontwikkeling van leds.

Het patrimonium tot zijn recht laten komen 

“Het vervangen van de verouderde verlichting door moderne LED-lampen is opnieuw een concrete realisatie vanuit het gemeentelijk klimaatplan. Als gemeente wil Sint-Gillis het goede voorbeeld en voorop lopen in de energietransitie: onder meer dankzij innovatieve en energie efficiënte projecten. Met dit project besparen we trouwens ook flink op onze elektriciteitsfactuur“, aldus Jos Raymenants, schepen van Duurzame ontwikkeling, Nederlandstalige aangelegenheden, Gemeentelijke eigendom en Energie van de gemeente Sint-Gillis.

“Een upgrade was nodig om de continuïteit van het onderhoud te kunnen garanderen”, legt Olivier Deleplanque, projectleider bij Sibelga, uit.

Het gemeentehuis van Sint-Gillis werd tussen 1900 en 1904 gebouwd door de architect Albert Dumont. Het is een geklasseerd gebouw en een belangrijk onderdeel van het patrimonium van de gemeente.

4 ton CO2-uitstoot per jaar minder

De duurzaamheid van de verlichting garanderen, dat was in de eerste plaats het doel van de werken. Maar de nieuwe verlichtingstoestellen zullen daarnaast ook het stroomverbruik met 16.500 kWh per jaar doen afnemen. Dat komt overeen met het verbruik van 4 à 5 gezinnen. Bovendien zijn de tijdstippen voor het in- en uitschakelen aangepast in functie van een vooraf vastgelegd programma dat overeenkomt met het tijdstip waarop de zon opkomt en ondergaat.

Bijzondere werken 

In het totaal werden 147 van de 540 reeds geplaatste lichtpunten vervangen door 126 nieuwe, performantere en energiezuinigere leds. De werf nam twee weken in beslag, van 6 tot 20 september. De oude lampen werden naar een recyclagecentrum gebracht. Binnenkort volgt er een tweede studie om de toestand van de overige lichtpunten te analyseren. 

Om de verkeershinder te beperken, werden die werken gekoppeld aan het jaarlijks onderhoud van de aanwezige verlichtingstoestellen. Omdat bepaalde elementen moeilijk toegankelijk zijn, moest er een hoogwerker van 30 meter gebruikt worden. De afregelingen van de projectors zijn bovendien ’s nachts gebeurd