Condensatieketels voortaan verplicht
  • Nieuws

Condensatieketels voortaan verplicht

Als gevolg van de Europese richtlijn 'Ecodesign' trad op 26 september 2015 een Europees reglement met verplichtend karakter (in tegenstelling tot een eenvoudige richtlijn) in werking. Dit stipuleert dat verwarmingsketels op gas of stookolie die een bepaald minimaal rendement niet halen, het Ecodesign-label niet mogen dragen. Zulke ketels mogen voortaan ook niet langer geproduceerd worden in Europa.

condensatieketel

Condensatieketels zijn de nieuwe norm

In de praktijk beantwoorden alleen condensatieketels -al dan niet gecombineerd met een zonneboiler of warmtepomp- aan de strenge rendementseisen van deze richtlijn. Zij zijn nu dus de standaard op het vlak van centrale verwarming.

Oudere toestellen krijgen label

Fabrikanten mogen hun stock met oude toestellen blijven verkopen, maar die moeten wel allemaal voorzien worden van een etiket. Dat vermeldt dan de energieklasse, zoals nu al het geval is bij elektrische huishoudtoestellen.

Duurder maar energiezuiniger

Het is dus aan de consument om de goede keuze te maken wanneer hij zijn nieuwe woning wil inrichten of een oude verwarmingsketel wil vervangen. Hoewel condensatieketels duurder zijn bij aankoop, verminderen ze het energieverbruik wel met 10 tot 35%.

Premies voor de aankoop van een condensatieketel

Bovendien geeft het Brussels hoofdstedelijk Gewest momenteel € 500 tot € 700 aan premies voor de plaatsing van een condensatieketel.