De eerste passiefschool in België gebruikt NRClick
  • Artikel

De eerste passiefschool in België gebruikt NRClick

De kleuterschool Emile Bockstael te Laken is de eerste passiefschool van België die volledig volgens het passiefhuisconcept werd opgetrokken. De Stad Brussel maakt gebruik van NRClick, een tool van Sibelga, om de evolutie van het energieverbruik van de school in realtime op te volgen. 

Nu moet elk nieuw gebouw dat in Brussel wordt opgetrokken een passiefgebouw zijn. Een ware uitdaging voor de Brusselse gemeenten! Zo werd het bouwproject voor het optrekken van het nieuwe gebouw van de school Emile Bockstael te Laken gerealiseerd in samenwerking met het gemeentebestuur van de Stad Brussel.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 3200 m2 verdeeld over drie verdiepingen en is de eerste passiefschool van België die volledig volgens het passiefhuisconcept werd opgetrokken. 

Opvolgen van het verbruik via NRClick

Het is belangrijk om de evolutie van het verbruik van de eerste passiefschool op te volgen: de ingezamelde gegevens kunnen dan later worden aangewend bij het optrekken van nieuwe passiefgebouwen in Brussel.

Daarvoor beschikt de Stad Brussel al over de ideale tool: NRClick. Dit systeem dat door Sibelga werd geïmplementeerd zorgt ervoor dat de gemeenten hun energieverbruik in realtime kunnen opvolgen. Uit de analyse van de gegevens kunnen er conclusies worden getrokken. Op basis daarvan kunnen er eventueel noodzakelijke aanpassingen worden doorgevoerd.  

"Het is voor ons belangrijk om de evolutie van het verbruik van deze nieuwe school nauw op te volgen. Hieruit kunnen we leren hoe we het in de toekomst moeten aanpakken, en NRClick zal ons daarbij helpen", zegt Arnaud Bastogne, Energieverantwoordelijke bij de Stad Brussel.

NRClick > Bockstael > Arnaud Bastognekleuterschool Emile Bockstael te Laken

Meer weten over NRClick

Wil je meer weten over NRClick? Bekijk de reportage van Télé Bruxelles .