De uurwijziging heeft geen invloed op uw stroomverbruik
  • Artikel

De uurwijziging heeft geen invloed op uw stroomverbruik

Op zondag 27 oktober is het weer zover! Dan schakelen we over op de wintertijd. Om 3 uur 's ochtends zetten we de klok een uur terug: 3 uur wordt dan 2 uur. We kunnen dus een uurtje langer uitslapen, net het omgekeerde dan wanneer we overschakelen op de zomertijd. Maar heeft deze uurwijziging een invloed op uw stroomverbruik?

Oorsrong van de uurwijziging

De uurwijziging in 1977 moest zowat overal in Europa zorgen voor meer energiebesparing na de oliecrisis van 1973.

Hoe zit dit in de praktijk?

Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de bevolking wordt optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht en is elektrische verlichting dus minder lang nodig.

Het begrip 'besparingen'

Hoewel de uurwijziging in 1977 tot aanzienlijke energiebesparingen leidde, is de reële impact op het verbruik inmiddels voltooid verleden tijd. De besparing heeft enkel effect gehad op het ogenblik van de overschakeling van het gewone uur op de zomertijd. Als we het boekjaar 2018 vergelijken met 2017, stellen we geen enkele besparing vast.

Waarom keren we dan niet terug naar de gewone tijdregeling?

Indien we zouden terugkeren naar de vroegere tijdregeling, zou er bij de overschakeling van het ene stelsel naar het andere een verhoging zijn van het stroomverbruik voor kunstverlichting.

Vergeet dus niet de klok een uurtje terug te draaien nu zondag 27 oktober... ook al heeft dit geen invloed op uw stroomverbruik.