Een groener zwembad in Laken, dankzij SolarClick
  • Artikel

Een groener zwembad in Laken, dankzij SolarClick

Maak je geen zorgen, we hebben het niet over de kleur van het water, maar over de koolstofvoetafdruk van het gebouw in de Kerkeveldstraat! 1100 m2 aan fotovoltaïsche panelen zijn thans geplaatst op het dak van het gebouw.

Tot op heden is dit het grootste SolarClick-project van de Stad Brussel: 1 100 m2 aan fotovoltaïsche panelen zijn thans geïnstalleerd op het dak van het gebouw van de Baden van Laken

Met een geïnstalleerd vermogen van 220 kWp zou deze installatie gemiddeld 177.578 kWh/jaar moeten produceren, wat overeenstemt met het gemiddelde verbruik van ongeveer 50 Brusselse huishoudens.

Wat is SolarClick ook alweer?

Het gewestelijke programma SolarClick, uitgevoerd door Sibelga en Leefmilieu Brussel, is gebaseerd op een win-winpartnerschap tussen het openbare bestuur dat eigenaar is van het gebouw en zijn gebruikers, enerzijds, en het gewest, anderzijds:

Het principe is eenvoudig

  • De installatie is de eigendom van het gewest. In die hoedanigheid neemt het gewest de financiering, het onderhoud en de ontmanteling ervan voor zijn rekening en krijgt het de groenestroomcertificaten voor de installatie;
  • het begunstigde openbare bestuur en de gebruikers van het gebouw krijgen gratis groene energie;
  • De CO2-uitstoot in Brussel wordt verminderd en de lucht is schoner voor iedereen!

6de SolarClick-project bij de Stad Brussel

Maar laten we teruggaan naar het onderwerp van dit artikel!  De werf van de Baden van Laken, die van start ging op 12 oktober, is nu voltooid. De inbedrijfstelling van de installatie vond plaats op 29 oktober. Maar achter de schermen werd het project al veel langer voorbereid. 

"Dit project was vorig jaar al geïdentificeerd", legt Yassine Bousata, projectleider SolarClick bij Sibelga, uit, "Maar de hamvraag was: is het dak van het gebouw stabiel genoeg om de voorgestelde installatie te ondersteunen? Meestal is Sibelga verantwoordelijk voor het uitvoeren van de nodige controles, maar in dit geval heeft de Stad Brussel spontaan aangeboden om dit deel van het dossier over te nemen."

Een mooie illustratie van de synergie en het vertrouwen dat Sibelga heeft kunnen ontwikkelen met de Stad Brussel. Dit voorbeeld zal vast en zeker voor andere mooie samenwerkingen zorgen in de toekomst! 

 

Met de steun van leefmilieu brussel