Een nieuwe stap in de uitrol van het glasvezelnet van Sibelga
  • Nieuws

Een nieuwe stap in de uitrol van het glasvezelnet van Sibelga

Vrijdag 18 september hadden we een ongewone werf op onze site aan de Werkhuizenkaai: het blazen van glasvezel uit de dispatching van Sibelga. Laat de beelden even voor zich spreken ...

Wat is glasvezel?

Ter herinnering: glasvezel is een draad van glas of plastic, omgeven door een reflecterende mantel. Ondanks zijn extreme dunheid (amper een vierde van de dikte van een haar!) kan de vezel zeer grote hoeveelheden informatie vervoeren tegen de snelheid van het licht.

Sibelga heeft in 2013 beslist om in haar eigen glasvezelnet te investeren. Met een eigen net kunnen we bij een ernstige storing of een black-out de elektriciteitsposten en de gasaankoopstations op afstand blijven bedienen en controleren, zelfs als de klassieke telecommunicatienetten niet meer werken.

In de praktijk

We zullen alles samen niet minder dan 182 km glasvezel uitrollen tussen een honderdtal posten en de dispatching van Sibelga. Sibelga gebruikt verschillende methoden voor de aanleg van het nieuwe net:

  • vezels trekken door bestaande leidingen van gietijzer of staal
  • glasvezel van het net van Irisnet gebruiken, in het kader van een samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • en waar nodig, als er geen andere oplossing is, glasvezel leggen in sleuven die tijdens werven worden gegraven.

In beelden

Maar voor de uitrol kan beginnen, moeten we verschillende tests uitvoeren. We moeten vooral nagaan of het geïnstalleerde materieel bruikbaar is en we de glasvezel kunnen blazen. Vorige vrijdag 18 september hebben we dus een 'eerste stuk' van het toekomstige glasvezelnet geïnstalleerd, om de communicatie tussen de dispatching van Sibelga aan de Werkhuizenkaai en 4 posten te testen.

Een machine met een compressor blaast microbuisjes door een koker. Vervolgens wordt de glasvezel door de buisjes geblazen.

De vezel zit in de kern van een kabel en wordt geblazen met een mengeling van water en olie die voorkomt dat hij vastloopt

Glasvezel: mengsel water en olie

Het eigenlijke blazen. De vezel legt niet minder dan 40 meter per minuut af!

Op weg naar de dispatching, waar de kabel wordt opgepikt. 

Glasvezel > einde

Volgende stappen

Als de eerste tests positief zijn, zal de echte uitrol van het glasvezelnet op 1 januari 2016 beginnen. Wordt vervolgd!