Elsene: geavanceerde installaties in een art-decopand
  • Artikel

Elsene: geavanceerde installaties in een art-decopand

Vlakbij het ziekenhuis van Elsene staat een statig gebouw in art-decostijl. Van buiten bekeken valt het moeilijk voor te stellen dat dit gebouw uit de jaren 1910-1920 van de allermodernste elektrische installaties is voorzien. Toch laat het opschrift "substation elektriciteit" op de gevel geen ruimte voor twijfel over de bestemming van het pand. Neem met ons een kijkje binnenin…  

Een elektriciteitspost

Op de kelderverdieping van dit oude gebouw bevindt zich een middenspanningsverdeelpost  die een groot deel van Elsene van stroom voorziet. De post is eigendom van Sibelga. De post draagt de naam "post Verhaeren", naar de Vlaamse dichter . 

Onlangs is de volledige technische installatie van de post, die dateert van 1963, gerenoveerd. 

Renovatie voor lange duur

En als we dan toch gaan renoveren, dan meteen maar voor de lange termijn! Het nieuwe verdeelbord is een staaltje van zeer geavanceerde technologie en het is bovendien het eerste bord van dit type voor een middenspanningsdistributienet dat in België wordt gebruikt. Hiermee kan niet alleen aan de behoeften van vandaag worden voldaan maar er zal ook ingespeeld kunnen worden op de evoluties van het stroomdistributienet in de komende decennia.

Een nieuwe ruimte

Na de herstructurering van het netwerk hebben we de technische installatie naar de kelder kunnen verhuizen. Daarmee is een ruimte van 1100 m2 in het gebouw volledig vrijgekomen. Sibelga onderzoekt momenteel meerdere opties voor het gebruik van deze ruimte.