Ganshoren bespaart 1500 euro energie per jaar met NRClick Scan
  • Artikel

Ganshoren bespaart 1500 euro energie per jaar met NRClick Scan

Dankzij de energieboekhoudingstool NRClick Scan werd een storing in de verwarmingsregeling van het gemeentehuis opgespoord en gecorrigeerd.

20% uitsparen op uw gasfactuur, een doelstelling om van te dromen! In Ganshoren is die droom waargemaakt. Dankzij de NRClick Scan-service van Sibelga wist het gemeentebestuur het gasverbruik in het gemeentehuis aanzienlijk te verlagen, met een rechtstreekse besparing van € 1 500 per jaar als gevolg. Reken maar dat ze op die weg voortgaan!

Schijn bedriegt

Een goed werkende ketel met een aanvaardbaar warmterendement ... Alles in orde, toch? In theorie wel! Maar in 2014 kwam bij een energieaudit door het NRClick Scan-team van Sibelga een aanzienlijke anomalie aan het licht. "Het regelsysteem van de verwarming deed zijn werk niet!", herinnert zich Cédric Buggenhout van de Dienst Openbare Werken van Ganshoren. 

En zonder regeling wordt de verwarmingstemperatuur niet afgestemd op de diensturen van de gemeente. De verwarming stond het hele weekend en buiten de kantooruren gewoon aan! Dat betekende veel energieverbruik voor niets.

€ 1 500 directe besparing per jaar

Dankzij het rapport van Sibelga op basis van de door NRClick Scan verzamelde gegevens heeft de gemeente Ganshoren de verwarmingsregeling laten repareren. De volgende uitdaging is nu om een goed evenwicht te vinden tussen een zo laag mogelijk energieverbruik en een optimaal comfort voor de gebruikers. 

De tool heeft zijn waarde bewezen. Hij zou overal gebruikt moeten worden!

"Na de nodige aanpassingen voor het comfort van de gebruikers heeft de gemeente tussen oktober 2015 en januari 2016 gemiddeld zo'n 20% aan gasverbruik kunnen besparen, dat is ongeveer € 1 500 per jaar," zegt Stéphane Godfrind, verantwoordelijke voor de NRClick Scan-service.

Cédric Buggenhout is wat hem betreft volledig overtuigd van het nut van NRClick Scan : "De tool heeft zijn waarde bewezen. Hij zou overal gebruikt moeten worden!" 

NRClick Scan is een tool voor energieboekhouding waarmee gemeenten hun verbruik van elektriciteit, gas en water in het oog kunnen houden. Wij nemen u elke maand mee naar een Brusselse gemeente om te laten zien welke besparingen met deze tool gerealiseerd zijn

Met de steun van leefmilieu brussel