• Artikel

3 kilometer nieuwe elektriciteitskabels voor Alsembergsesteenweg

Onze teams zijn volop bezig met de vernieuwing van het elektriciteitsnet aan de Alsembergsesteenweg. Dat was dringend aan vervanging toe door de grote vraag naar elektriciteit van bewoners en handelaars. Geen simpele klus aan zo’n drukke baan!

Misschien heeft u ze zelf ook al opgemerkt. De werkmannen die druk in de weer zijn met het graven of dichten van sleuven aan de Alsembergesteenweg. Zij zorgen voor de vervanging van de elektriciteitskabels die de gebouwen in de straat bevoorraden. Sibelga maakt meteen ook van de gelegenheid gebruik om haar glasvezelnet uit te breiden. Voorts plaatst Brutele er nu een deel van zijn bovengrondse telecommunicatiekabels onder de grond. 

Cable Electrique - Ch-Alsemberg-work

Sleuven sneller dicht door wachtbuizen

Zo'n grote werf in een drukke straat als de Alsembergsesteenweg? Niet bepaald simpel! "De tram is eigenlijk de grootste moeilijkheid," verduidelijkt Tom De Meersman, die de werken superviseert voor Sibelga. "We moeten de impact op het verkeer beperken. Daarom stellen we alles in het werk om de sleuven zo snel mogelijk te dichten. En uiteraard zorgen we ook voor de veiligheid van de voetgangers."

Tom De Meersman

Om de sleuven zo snel mogelijk te kunnen sluiten, worden de kabels er niet rechtstreeks in gelegd. In plaats daarvan plaatsen onze ploegen de wachtkokers en dichten ze de sleuven meteen. De wachtbuizen vormen dan een soort ‘tunnel’. Via die ‘tunnel’ worden nadien kabels getrokken met behulp van een speciale machine (zie video en kaderstuk).

3 km nieuwe kabels tegen de zomer

In totaal moet 1,8 km hoogspannings- en 1,1 km laagspanningskabels worden aangelegd. Voor de laagspanningskabels zijn sleuven van ongeveer 80 cm diep nodig. In het geval van hoogspanningskabels en glasvezel is dat 1 à 1,10 m diep. 

Tegen eind juni moeten de werken grotendeels afgerond zijn. In principe heeft de Alsembergsesteenweg dus tegen de zomer gloednieuwe elektriciteitsaansluitingen

Trekken van de kabels
Voor ons is het dagelijkse kost. Maar weet u eigenlijk hoe kabels worden getrokken? Bekijk de video. Zoals u ziet gebeurt dit met behulp van een draadwinder. Die is aangesloten op een machine die de kabel afwindt met een vooraf berekende snelheid en kracht om kabelschade te vermijden.