• Nieuws

Gloeilampen: 75W gaat eruit

Misschien heeft u het al gemerkt, maar lampen van 100W en meer zijn al uit de winkelrekken verdwenen. Nu is het dus officieel de beurt aan de 75W-lampen, en binnenkort volgen ook de lampen van 60W en 25W. Opgelet echter: bij ons zijn heel wat grote ketens al een stapje voor op de Europese planning en zetten nu al de verkoop van alle gloeilampen definitief stop.

Feit is dat de gloeilamp, die in de 19de eeuw uitgevonden werd, niet Spaarlampenlanger voldoet aan de huidige eisen inzake energie-efficiëntie. Want wat blijkt: slechts 5% van de elektrische stroom die zij verbruiken, wordt omgezet in licht. De rest gaat verloren in de vorm van warmte! Ter vervanging van de gloeilamp dienen uiteenlopende technologieën zich aan, onder meer compacte fluolampen en LED-lampen. Deze nieuwe producten hebben een betere lichtopbrengst en zorgen voor fraaie energiebesparingen.

Ter aanduiding van de hoeveelheid licht die een lamp afgeeft, doet voorts vanaf 1 september een nieuwe eenheid haar intrede op de verpakkingen: de lumen (lm). Nog meer informatie zal op die verpakking staan: opwarmtijd tot volle lichtsterkte, kleurtemperatuur (van warm tot koud), levensduur… Informatie genoeg dus om nieuwe gewoonten aan te nemen en de beste keuze te maken.