Grote werf in de Europese wijk
  • Artikel

Grote werf in de Europese wijk

Ben je de voorbije weken in de buurt van het Berlaymontgebouw geweest? Dan heb je het vast wel gezien: de Franklinstraat is één grote werf! 

Als een straat wordt opgebroken, krijgen alle betrokkenen de kans om de nodige werkzaamheden uit te voeren aan de kabels en leidingen onder het wegdek. Volgens de Brusselse wetgeving mag een straat immers maar om de drie jaar worden opgebroken.

Voor Sibelga het uitgelezen moment om gasleidingen te vernieuwen.

Een delicate opdracht

Dat was bepaald geen sinecure omdat er in de sleuf weinig plaats was. Er zitten immers heel veel kabels in de grond (vooral voor telecommunicatienetwerken). Als je dan ziet hoe groot de leidingen zijn die uit de grond werden gehaald alvorens de nieuwe te plaatsen, begrijp je dat dit geen eenvoudige klus was! Bovendien moest men ook nog eens door de koker gaan van de spoorwegtunnel van Infrabel die zich onder de werf bevindt.

En dan zitten we ook nog eens in de Europese wijk, een zeer gevoelige en streng bewaakte buurt waar elke stroomstoring slecht ontvangen zou worden.

En daarna?

Als de bestaande installatie ontmanteld is, moet de nieuwe worden geplaatst en aan het net worden gekoppeld. De werken op deze grote werf lopen dus nog een tijdje. Eind oktober moet alles rond zijn.