Hoe laad ik mijn elektrische auto op?
  • Artikel

Hoe laad ik mijn elektrische auto op?

Er bestaan verschillende oplaadmodussen: normaal, halfsnel en snel.  Voor elke modus is een specifieke elektrische configuratie vereist.  Bij de keuze van een laadpaal moet u dus rekening houden met de beperkingen van uw installatie én van het net. …

Normaal laden

De meeste elektrische voertuigen kunnen normaal laden (tot 7,4 kW) op een klassieke (eenfasige of driefasige) aansluiting, zonder dat hiervoor een aanpassing van de elektrische installatie vereist is.

Dit is dus de goedkoopste en tevens eenvoudigste oplossing.

Om te weten hoeveel de laadtijd van uw voertuig ongeveer bedraagt, afhankelijk van het vermogen van uw laadstation, kunt u een simulatie doen.  Zo zal u merken dat normaal laden ruimschoots volstaat voor een klassiek gebruik van uw wagen. In België is dat gemiddeld 50 km per dag, terwijl een kleine stadsauto na een laadbeurt van 6 uur tussen 100 en 200 km kan rijden.

Denk er echter aan dat sommige modellen zelfs voor de normale laadmodus een specifieke aansluiting nodig hebben (voorzien van een nulleider).  

Snel en halfsnel laden

Snel en halfsnel laden vergt niet alleen een hoger vermogen, maar ook een specifieke configuratie van de aansluiting. Wie voor deze oplossing kiest, moet dus de verschillende noden met de installateur van het laadstation overlopen. Die zal u onder meer wijzen op: 

  • de vereisten verbonden aan het netwerk (driefasig 400 V met of zonder nulleider)
  • de vereisten verbonden aan uw installatie (voldoende vermogen of versterking nodig)

Opteert u toch voor snel of halfsnel laden, dan is de kans groot dat u op eigen kosten uw elektrische installatie aanzienlijk moet laten aanpassen. 

Informeer u!

Doe voldoende navraag alvorens een wagen en oplaadmodus te kiezen. Raadpleeg de pagina's over elektrische voertuigen op  www.sibelga.be. Daar vindt u belangrijke informatie die zeker van pas zal komen.

Banner ElectricalCar