Maak kennis met de elektriciens van het gasnet
  • Artikel

Maak kennis met de elektriciens van het gasnet

Hij goochelt met termen als ampère, volt en milivolt. Toch werkt Rudy bij de dienst Exploitatie gas van Sibelga. Samen met zijn team waakt hij over de staat van de stalen gasleidingen met behulp van, jawel, … elektriciteit.

Gas en elektriciteit gaan niet samen. Daarover zijn de meesten het eens. Je moet inderdaad voorzichtig zijn en vonken in de buurt van gas vermijden. Nochtans zouden ondergrondse stalen gasleidingen niet lang meegaan als ze niet elektrisch geladen waren.

Corrosiebestrijding

Wordt een stalen leiding zonder meer in de grond geplaatst, dan kan die al snel beschadigd raken. Dat fenomeen noemen we corrosie. Een elektrochemische reactie als gevolg van contact tussen het metaal, de elektrische stroom en de elementen die in de bodem aanwezig zijn, waardoor de buizen worden aangevreten. Corrosie tast niet alleen de buitenkant van de buis aan, die sowieso niet zichtbaar is onder de grond. Het kan ook de levensduur van de buizen drastisch inkorten en een veiligheidsrisico vormen(gaslekken).

"Stel je voor," legt Rudy uit, "als we niet ingrijpen, vreet 1 ampère alleen al zo'n 9,6 kg staal aan per jaar. Dat komt neer op 1,90 meter leiding van 2 inch."

En leidingen vervangen is een dure zaak. Sibelga doet er dus alles aan opdat de leidingen zo lang mogelijk meegaan, en om meteen ook te voldoen aan de wettelijke verplichting tot bescherming van de gasmiddendrukleidingen.

kathodische 1

Oplossing: elektriciteit

Aangezien corrosie een elektrochemisch fenomeen is, bij de oxidatie komen immers elektronen vrij, kan het tegengegaan worden met ... elektriciteit. Bij het injecteren van stroom in de leidingen wordt corrosie namelijk onmogelijk gemaakt.

"Vergelijk het met een ijsblokje. Doe je niets, dan zal het ijsblokje geleidelijk smelten. Wil je dat verhinderen, dan zouden we een negatieve temperatuur in het ijsblokje moeten injecteren. Dat is vergelijkbaar met de stroom die we injecteren", legt Rudy uit.

Het injecteren van stroom gebeurt vanuit specifieke installaties, de zogenoemde aftappunten, die verspreid liggen over het net.

Voortdurende opvolging

Een delicate, maar superbelangrijke taak waarmee het team kathodische bescherming onder leiding van ploegbaas Rudy, zich bezighoudt. Zij worden onder meer ingeschakeld bij het plaatsen van nieuwe leidingen: "De leiding moet perfect van de bodem geïsoleerd zijn, zodat er nergens elektriciteitsverlies optreedt", aldus Rudy.

Rudy’s team werkt ook mee aan de jaarlijkse controles van het volledige Brusselse gasnet. Aan de hand van 6000 meetpunten gaan ze na of de installatie correct werkt.

"Ons metier is relatief weinig gekend, zelfs mensen uit het vak zijn er niet echt mee vertrouwd", merkt Rudy op. Misschien dus ook even denken aan Rudy en zijn team wanneer u nog eens de verwarming opzet!