Met de trein naar het werk bij Sibelga: gemakkelijk en comfortabel
  • Artikel

Met de trein naar het werk bij Sibelga: gemakkelijk en comfortabel

Het Noordstation ligt nauwelijks op twee kilometer van de vestiging van Sibelga aan de Werkhuizenkaai. Voor heel wat van onze medewerkers is de trein dan ook het transportmiddel bij uitstek voor hun traject van en naar het werk. Bovendien krijgen ze hun abonnement volledig terugbetaald. Maar het spoor sleept nog altijd een slechte reputatie met zich mee ... Onterecht, vindt onze collega Pierre Navaux van het departement Financiën. 

Dag Pierre! Je bent een doorgewinterde pendelaar. Hoe verlopen je dagelijkse verplaatsingen?

Ik neem de trein in het station van Ecaussines, op ongeveer 6 km van waar ik woon. Ik heb verschillende mogelijkheden: een rechtstreekse verbinding naar Brussel of een trein naar 's Gravenbrakel waar ik de aansluiting naar Brussel-Noord neem. In het station staat mijn fiets klaar in een beveiligd lokaal en daarmee ben ik in een mum van tijd op kantoor. Alles bij elkaar doe ik er ongeveer 1.20 uur over, van deur tot deur. 

1.20 uur ... in theorie!

Inderdaad, maar in de praktijk - het is misschien moeilijk te geloven - varieert de duur van mijn traject heel weinig. Is er vertraging, dan gaat het zelden om meer dan 15 minuten. Natuurlijk zijn er soms lastiger periodes met veel vertragingen, maar de voorbije maanden is de situatie echt verbeterd. Eigenlijk heb je met de trein veel minder onaangename verrassingen dan men laat uitschijnen. Ik noteer elke vertraging en stel vast dat het er nu al enkele maanden echt op vooruitgaat", voegt hij eraan toe.

Maar in jouw situatie win je niet veel tijd in vergelijking met de auto.

Dat klopt, zelfs in de spitsuren zou ik er met de auto ongeveer even lang over doen. Maar de kans op onvoorziene hindernissen op de weg is groter en in termen van comfort en gebruiksgemak win ik erbij. Voor mij is de trein natuurlijk een ecologische keuze, maar het is ook een kwestie van levenskwaliteit: ik heb minder stress. Op de trein kan ik lezen, ontmoet ik mensen die ik anders waarschijnlijk nooit had leren kennen. Sommige zijn met de jaren echte vrienden geworden. En na een zware dag of een te korte nachtrust kan ik zelfs een dutje doen. 

Heb je altijd de trein en de fiets gebruikt?

Nee, in het begin ging ik te voet van het station naar het kantoor. Van bij het begin al liet ik de tram bewust links liggen, tenzij het regende. Voor mij is het de gelegenheid om een frisse neus te halen. Nadien heb ik de step uitgeprobeerd. Ik won er wel flink wat tijd mee, maar ik voelde me niet veilig in het verkeer en door een gat in het wegdek ben ik zelfs eens stevig gevallen. 

Uiteindelijk is de fiets echt de meest praktische oplossing. Bovendien kan ik hem in het station achterlaten in een beveiligd lokaal van de NMBS, waar ik de klok rond, 7 dagen op 7 binnen kan. 

Welk argumenten zou je gebruiken om je collega's te overtuigen je voorbeeld te volgen?

Ik vind die negatieve reclame rond de trein onterecht. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, heb ik het voordeel dat ik vrij precies weet hoelang mijn traject zal duren. Met de auto loop ik veel meer kans ergens vast te komen zitten.

Dat geldt ook voor de fiets: ik weet precies, op de minuut, hoelang ik erover ga doen. De enige onzekere factor is dat ik onderweg misschien één keer voor het rood licht moet stoppen! Bovendien doe ik een stevige portie frisse lucht op en kom ik in vorm aan op het werk. 

Wil je meer weten over de andere voordelen voor de medewerkers van Sibelga? Surf naar onze jobsite !

“Ik vind die negatieve reclame rond de trein onterecht”.