Goed energierapport voor scholen van Sint-Joost
  • Artikel

Goed energierapport voor scholen van Sint-Joost

Het energieverbruik van overheidsgebouwen verlagen: dat is het doel van het NRClick-programma dat door Sibelga wordt uitgevoerd. Dit gebeurt onder meer via acties om de energie-efficiëntie van besturen, sportcentra en dus ook scholen te verbeteren. 

Beter verwarmde scholen in Sint-Joost

Jawel, scholen! De gemeente Sint-Joost zit niet stil: de Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee en de gemeentelijke basisschool Joseph Delclef beschikken sinds kort over gloednieuwe verwarmingsinstallaties. 

"Beide gebouwen waren uitgerust met installaties die het einde van hun levensduur hadden bereikt. Daar moest dringend iets aan gebeuren", vertelt Gaétane Sommereyns, projectleider bij Sibelga. De grootste uitdaging van deze projecten? De werken uitvoeren zonder de lessen te verstoren.

Sint-Joost-aan-Zee: 12,4 ton minder CO2

In deze school werd het nieuwe verwarmingssysteem tijdens de winter geïnstalleerd. De verwarming uitschakelen was dus geen optie, want dan zouden de leerlingen en leraren in de kou zitten. Onze technici vonden een oplossing: het verwarmingslokaal van deze school was groot genoeg om het nieuwe systeem naast het oude te installeren, zonder de werking te onderbreken. De installatie werd tijdens de krokusvakantie voltooid, waardoor er vrijwel geen impact was op de activiteiten in de school.

Vervolgens werden een nieuwe regeling en een energiefollow-up via de applicatie NRClick Scan uitgevoerd. "Dankzij dit hulpmiddel kunnen we de exacte impact van de systeemwijziging op de energiefactuur van de gemeente meten. We schatten dat de besparing 25% zal bedragen, goed voor 12,4 ton CO2 minder."

25% energiebesparing voor de Delclefschool

Voor de Joseph Delclefschool werd een andere oplossing gevonden. Hier ontbrak het aan ruimte en dus moest de installatie in twee fasen worden uitgevoerd: eerst werd een nieuwe, aanvullende ketel geïnstalleerd om de verwarming te garanderen in het geval dat de eerste ketel zou uitvallen. 

De installatie van het volledige systeem en de vervanging van alle radiatoren gebeurden tijdens de paasvakantie. Om ervoor te zorgen dat alles klaar was toen de school weer begon, heeft de aannemer extra mankracht moeten inhuren! Het resultaat? "De school zal ongeveer 38 ton minder CO2 verbruiken", zo schat Gaétane Sommereyns.

En nu?

De gemeente Sint-Joost laat het hier niet bij. Er is al een nieuw project gepland: ook de gemeentebibliotheek wordt binnenkort van een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie voorzien. 

Ook in andere Brusselse gemeenten staan voor 2018 projecten op de agenda. We houden u uiteraard op de hoogte! 

Wil je meer weten over NRClick?

NRClick - Saint-Josse - 2

 Met de steun van leefmilieu brussel