NRClick: een efficiëntere verwarming voor de werkplaats van de dienst Wegenis van Etterbeek
  • Artikel

NRClick: een efficiëntere verwarming voor de werkplaats van de dienst Wegenis van Etterbeek

De Werkplaats van de dienst Wegenis van Etterbeek beschikt voortaan over een gloednieuwe en energiezuinige verwarmingsinstallatie. De werken werden gecoördineerd door Sibelga.

In het kader van het programma NRClick kunnen de gemeenten en de lokale en regionale overheden een beroep doen op Sibelga om hen te helpen hun gebouwen energiezuiniger te maken. Etterbeek maakte van die kans gebruik om de verwarmingsinstallatie van het gemeentegebouw voor het personeel dat instaat voor het onderhoud van de wegen te vernieuwen.  

Grondige analyse van het verwarmingssysteem 

Na 30 jaar trouwe dienst was het tijd om de verwarmingsketel van de Werkplaats van de dienst Wegenis van Etterbeek te vervangen. In plaats van enkel de ketel te vervangen, besloot de gemeente het NRClick-team van Sibelga te vragen de volledige installatie mee te herbekijken en haar te helpen bij de vernieuwing. Kortom, om de verwarmingsbehoeften van het gebouw te analyseren en na te gaan wat er verbeterd kon worden.

Gaétane Sommereyns, projectleider bij Sibelga: “In overleg met de gemeente Etterbeek hebben we beslist een condensatieketel en een gloednieuw regelsysteem te installeren, met thermostatische kranen op elke radiator. We hebben het stooklokaal ook in overeenstemming gebracht met de normen. ” 

De werken werden in hartje winter uitgevoerd. Het was een hele uitdaging voor de teams die het comfort van de gebruikers moesten garanderen door een voorlopige mobiele verwarmingsketel te installeren!

Optimaliseringen op elk niveau

Als je de verwarmingsinstallatie van een gebouw wilt vernieuwen, moet je uiteraard rekening houden met de manier waarop de gebruikers het gebouw benutten. Het gebouw in Etterbeek bestaat uit verschillende zones die op verschillende momenten van de dag worden gebruikt. Er werd daarom beslist ze via aparte kringen te verwarmen. “We hebben een kring voorzien voor de kantoren, een andere voor de cafetaria en een derde voor de douches. Dankzij die opdeling kunnen we voor alle zones verschillende uurregelingen programmeren, naargelang de momenten waarop ze worden gebruikt. Zo kunnen we het verbruik optimaliseren. “Het appartement van de conciërge, dat permanent wordt bewoond, beschikt over een eigen condensatieketel. 

Het sanitair warm water voor de douches van het personeel wordt geproduceerd door 30 m² thermische zonnepanelen die op het dak worden geïnstalleerd zodra de weersomstandigheden het toelaten.

Ongeveer tien ton CO2 minder

Het NRClick-team raamt de vermindering van het verbruik op 35%, dat is 17,6 ton CO2 minder per jaar. “Die raming is nog erg theoretisch”, relativeert Gaétane Sommereyns. “We moeten nog enkele maanden wachten voor we de resultaten exact kunnen meten. ” Met de applicatie NRClick Scan kunnen we de verbruiksgegevens voor en na de werken heel precies meten.

Wat vond de gemeente van deze samenwerking met Sibelga?  “Samengevat? Uitstekend! De communicatie met het team van Sibelga verloopt vlot en dat vergemakkelijkt het overleg”, zegt Guillaume d’Haese, projectverantwoordelijke bij de gemeente Etterbeek.

Dat zal andere gemeenten er zeker toe aanzetten het voorbeeld van Etterbeek te volgen! 

Enkele foto’s voor en na

Met de steun van leefmilieu brussel