NRClick: energiezuinigere openbare gebouwen in Brussel
  • Artikel

NRClick: energiezuinigere openbare gebouwen in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft ambitieuze doelstellingen vooropgesteld inzake energietransitie: 

  • de uitstoot van broeikasgassen met 30% verminderen tegen 2025
  • de productie van hernieuwbare energie verdubbelen tegen 2020.

Daartoe heeft Sibelga onder andere de programma's NRClick en SolarClick uitgewerkt. En het eerstgenoemde boekt al veel succes!

Op weg naar meer energie-efficiëntie in de openbare gebouwen 

Met NRClick, beschikken de gemeentelijke en gewestelijke besturen over een complete service om de energie-efficiëntie van hun gebouwen te verbeteren en dus, hun energieverbruik te verminderen.

Concreet, kunnen de gemeenten en gewestelijke diensten aan Sibelga vragen het verbruik van hun gebouwen te volgen en te analyseren (besturen, scholen, sportcentra…) en een actieplan uit te werken.

Op basis van de gerealiseerde studies, zal Sibelga werken plannen en opvolgen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om:

  • een verwarmingsinstallatie vernieuwen
  • een nieuw ventilatiesysteem installeren
  • of nog, thermische zonnepanelen op het dak plaatsen om warm water te produceren.

Werken voor bijna 3 miljoen euro in 2018

"Het NRClick-programma kent een waar succes bij de gemeenten", aldus Stéphane Godfrind, verantwoordelijke voor  NRClick bij Sibelga. "Er werden tientallen studies besteld en onze werkplanning voor 2018 staat al helemaal vol."

Het bedrag aan geplande werken loopt op van 60 000 € excl. btw tot 650 000 € excl. btw. De meeste interventies betreffen de verwarming, een post waarop substantieel kan worden bezuinigd. "Bij werken die momenteel aan de gang zijn in een school, hebben wij voor een voorlopig verwarmingssysteem moeten zorgen, om het aanwezige personeel warm te houden! " zo zegt ons Stéphane Godfrind. 

Bepaalde werken beloven nu al sterke uitdagingen te zullen worden voor Sibelga, meer bepaald die in geklasseerde gebouwen, waarvoor specifieke regels gelden. 

Anderzijds, volgen de gewestelijke diensten de gemeenten al op de voet. er werden reeds 3 dossiers opgemaakt. Het zal de NRClick-ploegen de komende maanden niet aan werk ontbreken!

 Met de steun van leefmilieu brussel