NRClick Scan wordt vernieuwd
  • Artikel

NRClick Scan wordt vernieuwd

Dankzij NRClick Scan kunnen openbare besturen de verbruiksgegevens van hun gebouwen raadplegen, de evolutie van dat verbruik doorheen de tijd opvolgen en punten identificeren die vatbaar zijn voor verbetering.

Vanaf november zullen de gebruikers kunnen genieten van een gloednieuwe versie van deze energieboekhoudtoepassing.

Van de nood een deugd maken

Deze update van NRClick Scan heeft allereerst te maken met technische vereisten: "Microsoft heeft de stopzetting aangekondigd van de ondersteuning van enkele tools die nodig zijn om de toepassing goed te laten werken", aldus Xavier Van Roost, projectmanager bij het NRClick-team.

Een technische herziening van de tool was dus noodzakelijk. Het team besliste om van deze gelegenheid gebruik te maken om de toepassing grondig te herzien in samenwerking met onze websoftwareleverancier: "We hebben ons gericht op 3 verbeteringspunten: ergonomie, look & feel en prestaties. ”

NRClick Scan 6

Op het vlak van de functies hebben de gebruiksstatistieken laten zien welke behoeften prioritair waren. "In 8 jaar gebruik heeft NRClick Scan zich sterk ontwikkeld. De integratie van alle bestaande functies in de nieuwe versie zou een gigantisch werk zijn geweest, zeker omdat sommige functies helemaal niet meer werden gebruikt", legt Xavier uit. "In de nabije toekomst zullen we, afhankelijk van de door de gebruikers gemelde behoeften, bekijken of er andere functies moeten worden toegevoegd. ”

Handiger, gebruiksvriendelijker en sneller

Laten we een concreet voorbeeld nemen: een school die bestaat uit meerdere gebouwen met elk een eigen elektriciteitsmeter. De meter in het onlangs gerenoveerde hoofdgebouw stuurt zijn gegevens rechtstreeks naar NRClick Scan. De meter van de sportzaal wordt handmatig door de conciërge van de school opgenomen.

Vroeger moest de NRClick Scan-gebruiker verschillende functies gebruiken om de gegevens van de verschillende meters op te halen. In de nieuwe versie van de toepassing kunnen alle gegevens in één keer worden opgevraagd en bekeken. Een dashboard laat toe om de informatie van de verschillende meters te volgen.NRClick Scan 4

"We hebben ook hard gewerkt om de tool moderner en gebruiksvriendelijker te maken", voegt Xavier toe. "Op het vlak van de prestaties worden veel gegevens nu vooraf berekend. In de eerste versie bijvoorbeeld werden de maandelijkse gegevens bij elke raadpleging herberekend, wat veel tijd en energie kostte”, aldus Xavier.

20.000 ‘gemigreerde’ meters

De migratie naar de nieuwe versie van de toepassing is geen sinecure: er moeten immers 2.000 sites en gebouwen en 20.000 meters gemigreerd worden.

NRClick Scan 2

Er worden al enkele weken opleidingssessies georganiseerd voor de gebruikers. De feedback is grotendeels positief. Het NRClick-team heeft trouwens niet gewacht tot de lancering om de gebruikers hierbij te betrekken: afgelopen juni werd al een groep bètatesters gevormd om de nieuwe versie van NRClick Scan te testen.

De volgende stap: de algemene omschakeling van V1 naar V2, die begin november zou moeten plaatsvinden. “Vanaf dan kan iedereen er gewoon mee aan de slag. Het is dan aan de gebruikers om zich de tool eigen te maken, de informatie in te voeren en hun eventuele behoeften te melden”, besluit Xavier.

Met de steun van leefmilieu brussel