Op Brusselse daken klimmen: geen alledaagse job
  • Artikel

Op Brusselse daken klimmen: geen alledaagse job

Erik Severs bezoekt openbare gebouwen in het Brussels Gewest om na te gaan welke daken in aanmerking komen voor zonnepanelen. 

Als je 20 jaar van je loopbaan bezoeken hebt afgelegd in kelders en (vaak ondergrondse) hoogspanningscabines, en je staat dan op het dak van een gebouw van 8 verdiepingen hoog, is het best even slikken! Al meer dan een jaar verbijt Erik Severs zijn hoogtevrees, maar het is voor een nobel doel: de CO2-uitstoot in Brussel verminderen door het productieaandeel van de hernieuwbare energie te vergroten. 

SolarClick, zei u?

Het SolarClick-programma werd opgezet om 150 openbare gebouwen in Brussel tegen het einde van 2020 uit te rusten met zonnepanelen, goed voor een capaciteit van 12,5 MWc. Het project, een initiatief van het Brussels Gewest, wordt uitgevoerd door Sibelga, dat onder meer instaat voor de identificatie van gebouwen die geschikt zijn als locatie voor deze faciliteiten. 

Na een eerste selectie van potentiële gebouwen op basis van informatie verstrekt door overheidsinstanties (gemeentelijk, paracommunaal en regionaal) gaat Erik een kijkje nemen op het terrein om de mogelijkheden te evalueren en gegevens over elk dak afzonderlijk te vergaren.

Brussel vanuit de lucht gezien

“Ik leer Brussel op een heel andere manier kennen”, zegt Erik terwijl hij enkele foto’s met ons bekijkt die tijdens zijn technische bezoeken werden genomen. “Tijdens mijn loopbaan bij Sibelga moest ik uiteraard al eens in een hoogspanningscabine klimmen of een meterstand opnemen op het dak, maar dat was uitzonderlijk!”

Die opdrachten op grote hoogte leverden onze collega al enkele buitengewone ervaringen op. “Toen ik de brandweerkazerne aan de Bergense Steenweg in Anderlecht bezocht, had ik de keuze: de ladder of een hoogwerker … Ik heb voor dat laatste gekozen. Je krijgt niet elke dag de kans om een jongensdroom te realiseren!”

Een andere keer, tijdens een bezoek aan een site van Vivaqua in Etterbeek, bevond Erik zich in een reusachtige citerne uit 1877 met een inhoud van 20.000 m³, leeggemaakt voor onderhoudswerken … Een beeld dat nog maar weinig Brusselaars te zien kregen.  

Overgeleverd aan de elementen 

Los van die ongewone ervaringen, is werken op een dak niet eenvoudig. “Op het dak ben je aan de elementen overgeleverd. Bij regen en wind kun je maar beter warm aangekleed zijn”, weet hij. De afgelopen weken was het winterweer niet bepaald mals voor onze collega. Tot nu toe moesten er echter geen bezoeken worden geannuleerd vanwege het slechte weer. 

Met de lente voor de deur zal Erik vast weer enkele schitterende panorama’s van onze hoofdstad te zien krijgen!

SolarClick - photo groupe

Met de steun van leefmilieu brussel