Sibelga ontvangt 2 prijzen voor haar deelname aan het project “Des chemins de couleur”
  • Artikel

Sibelga ontvangt 2 prijzen voor haar deelname aan het project “Des chemins de couleur”

Het departement Openbare Verlichting van Sibelga heeft twee prijzen ontvangen voor zijn deelname aan het project “Des Chemins de couleur” in Jette. Het project werd uitgevoerd door het bureau Radiance 35, in samenwerking met Sibelga en LED Lyon, voor de gemeente Jette. Het betrof de verlichting van de ondergrondse doorgang onder de sporen tussen het station van Jette en het Kardinaal Mercierplein.

De 1e prijs was een speciale vermelding tijdens de “Gouden Regels van de Stedenbouw 2017”. Hij werd op 16 november uitgereikt tijdens een ceremonie in Brussel. 

De tweede prijs was de “Petit budget”-prijs van ACEtylène 2017, toegekend aan een verlichtingsproject met een budget van minder dan € 50.000. Deze prijs werd op 22 november 2017 uitgereikt door de Association des Concepteurs lumières et Éclairagistes, in het FIAP Jean Monnet in Parijs. Hij bestaat uit een “lichttrofee” en een bericht over ons project in gespecialiseerde vakbladen voor verlichting, architectuur, landschapsontwerp en stedenbouwkunde.

Des Chemins de couleur” is op de eerste plaats een artistiek werk. De verlichting van de ondergrondse doorgang biedt echter ook een antwoord op het onveiligheidsgevoel dat vaak wordt ervaren in openbare ruimtes. Dankzij een artistieke blik en geavanceerde technologieën hebben Sibelga en haar partners deze doorgang een meer uitnodigend karakter kunnen geven. De afwisseling van wit en oranjegeel licht maakt de doorgang veel aantrekkelijker en verhoogt het veiligheidsgevoel. Bovendien beschermen de op maat gemaakte bekistingen in roestvrij staal de 80 led-armaturen tegen vandalisme. 

Madjid (Dienst Openbare Verlichting): “Die doorgang was een vieze, doodse plek geworden, met veel vandalisme. Dankzij verschillende subsidies kon de gemeente een lichtontwerper de opdracht geven om de veiligheid en de verlichting van de doorgang onder handen te nemen. Sibelga heeft vervolgens de werken uitgevoerd. De doorgang is sindsdien onherkenbaar veranderd!

Dit project illustreert het belang van licht en kleur in alternatieve benaderingswijzen om plaatsen te dynamiseren, wijken te ontsluiten en een nieuw publiek aan te trekken. 

Chemin de couleurs - 2Chemin de couleurs - 3