SolarClick: meer dan 3000 m2 zonnepanelen geplaatst deze zomer!
  • Artikel

SolarClick: meer dan 3000 m2 zonnepanelen geplaatst deze zomer!

Terwijl we massaal genoten van een welverdiende 'zomerbreak', werden, onder het toezicht van Sibelga, meer dan 3000 m2 fotovoltaïsche panelen geplaatst op de daken van Brusselse overheidsgebouwen.

Deze werven werden gerealiseerd in het kader van het SolarClick-programma, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het doel? Tegen eind 2020 150 Brusselse overheidsgebouwen uitrusten met zonnepanelen. Met dit initiatief kan de CO2-uitstoot in Brussel met 4500 ton/jaar verminderd worden. 

5 schoolgebouwen 

“We grijpen de zomer aan om de daken van de schoolgebouwen aan te pakken. Zo vermijden we de werking van de scholen te verstoren tijdens cruciale periodes zoals de examens of de start van het nieuwe schooljaar”, aldus Yassine Bousata, die instaat voor de follow-up van de fotovoltaïsche projecten bij Sibelga.

Het Athénée Communal des Pagodes (Neder-over-Heembeek), de scholen Nos Bambins (Ganshoren), Goede Lucht (Anderlecht),  Les Tournesols (Sint-Joost-ten-Node) ) en het Centre Scolaire Les Marronniers (Oudergem) zullen het nieuwe schooljaar alvast met hernieuwde energie kunnen aanvatten.

Maar ook ... 

“Er werden 1310 m2 fotovoltaïsche panelen geplaatst op het dak van residentie Les Églantines in Neder-over-Heembeek. Deze werf duurde ongeveer 2 weken, wat redelijk kort is voor een dergelijk vermogen. We kregen bovendien felicitaties van de klant voor de uitvoering en de organisatie van het project. ”

Een andere voltooide werf zijn de kantoren van het Woningfonds in Elsene. “Deze werf was complexer op het vlak van de hantering. Het gebouw bevindt zich in een eenrichtingsstraat en is zeer hoog. Er moesten meerdere obstakels overwonnen worden. Daarnaast golden er nog beperkingen door de aanwezigheid van het bevoorradingsdepot van een supermarkt en enkele werkplaatsen van zelfstandigen”, aldus Yassine Bousata.

Tot slot werd deze zomer ook het zwembad Triton in Evere met zonnepanelen uitgerust.

SolarClick été

De hitte, een obstakel?

De hittegolven van deze zomer maakten het werk van de teams er niet gemakkelijker op. “Daken in zink of met reflecterende materialen kunnen in deze omstandigheden brandend heet worden. De werken moesten op bepaalde dagen onderbroken worden. "

Toch leidden de weersomstandigheden niet tot vertragingen in de planning. “Als projectcoördinators is het onze taak te garanderen dat de werken tijdig voltooid worden, ondanks de omstandigheden. We kunnen bijvoorbeeld extra mankracht inzetten om de opgelopen achterstand weg te werken. Uiteindelijk moeten we ons altijd aanpassen aan de weersomstandigheden, ongeacht het seizoen”, besluit Yassine Bousata.

Het was kortom dus een mooie zomer voor het SolarClick-project! Tot gauw met meer nieuws over het project.

Met de steun van leefmilieu brussel